Banksy avslöjar sitt namn i nyfunnen ljudfil

Vem gömmer sig egentligen bakom pseudonymen Banksy? Länge har den brittiske gatukonstnärens namn varit ett mysterium. Ett nyfunnet ljudklipp från 2003 ser ut att lösa gåtan.

ANNONS
|

Den brittiske gatukonstnären Banksys riktiga namn har blivit en av vår tids stora mysterium. Sedan de första graffitimålningarna uppmärksammades i 1990-talets Bristol har hans identitet varit okänd, trots otaliga försöka att avslöja vem som gömmer sig bakom pseudonymen.

År 2008 fick tidningen The Mail on Sunday uppgift om att Banksy var en då 34-årig man vid namn Robin Gunningham. Senare har Gorillaz Jamie Hewlett och Massive Attacks medgrundare Robert Del Naja pekats ut som möjliga kandidater. Andra teorier menar att Banksys graffitimålningar inte gjorts av en person, utan av en grupp.

Nu verkar gåtan dock vara nära en lösning. I en nyfunnen BBC-inspelning från 2003, en av de första som gjordes med konstnären, hörs han bekräfta att hans namn är Robert. Men inte att efternamnet skulle vara Del Naja.

ANNONS

Under en intervju frågar tidningens reporter Nigel Wrench Banksy om han får använda hans riktiga namn. Wrench frågar om det stämmer att han heter ”Robert Banks”, varpå Banksy svarar ”Det är Robbie”.

I den tidigare okända intervjun hörs Bansky försvara vandalism som konst. Han ger också ett råd till lyssnarna:

"Gå ut! Ta sönder saker! Ha kul!".

Intervjun med Banksy hittades av Wrench i samband med att han lyssnade på en podcast om konstnären. Den bortglömda ljudinspelningen kan höras i bonusavsnittet till BBC:s podcastserie ”The Banksy Storys”, som släpptes den 21 november.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Ny Håkan Hellström-målning på fasad i Högsbo

LÄS MER:Banksy-verk andelssäljs till allmänheten

LÄS MER:Banksy har förmågan att skapa pengar ur ingenting

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS