Trendiga pistagenöten i fokus – tre enkla recept

De senaste åren har pistagenöten fått ett rejält uppsving i Sverige. Den gröna nöten har fått en naturlig plats i köket, både i bakverk och på middagstallriken. Anja Olaug Jelinek bjuder på tre recept för att nyttja den på bästa sätt.

ANNONS

Pistagenöten har rest från naturgodishyllan och snacksskålen till finrummet. Kan det bero på pistagekrämens intåg i Sverige? Den som alla matgalningar alltid har hemma, så att man när som helst kan ta sig en liten sked. För mig är pistagenöten en självklar följeslagare i allt från risrätter till glass. Jag har, som alla andra uppenbarligen, blivit helt tokig i den. Det hoppas jag att även du blir, för det är en riktig glädjehöjare för gommen.

Chocolate chip-pannkakor med pistagenötter och grädde.
Chocolate chip-pannkakor med pistagenötter och grädde. Bild: Anja Olaug Jelinek

Chocolate chip-pannkakor med pistagenötter och grädde

4 portioner

Fluffiga pannkakor med chokladknappar och pistagenötter. Säg något godare en lördagsmorgon?

3 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

En nypa vaniljpulver

En nypa socker

ANNONS

1 dl mörka chokladknappar

1 dl grovhackade salta pistagenötter

2 dl mjölk

2 ägg

Smör att steka i

Servera med:

Honung

Vispad grädde

Riven choklad

Finhackade pistagenötter

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt hälften av mjölken och rör till en klumpfri smet, tillsätt resten av mjölken och vispa till en jämn smet. Dela äggulor från äggvita. Vispa ner äggulorna i smeten. Vispa äggvitorna hårt. Vänd ner de vispade äggvitorna med hjälp av en slickepott, blanda inte för mycket – då förlorar pannkakorna sitt fluff.

Värm en stekpanna med lite smör och klicka ner pannkakssmet, de ska vara cirka 13 cm i diameter. Ha på lite mer än medelvärme och låt pannkakorna svälla och bli något fasta innan du vänder dem.

Låt svalna en aning och servera med honung, fluffig grädde, finhackade pistagenötter och riven choklad.

En pistagekaka som endast kräver två ingredienser.
En pistagekaka som endast kräver två ingredienser. Bild: Anja Olaug Jelinek

Pistagekaka på två ingredienser

4–6 portioner

En otroligt enkel och snabb kaka som smakar himmelskt.

3 ägg

200 g söt pistagekräm

Toppa med:

Vispad grädde

Grovhackade salta pistagenötter

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och pistagekräm. Smörj en form med smör och pudra med potatisstärkelse. Häll i smeten och grädda i 15 minuter.

Låt kakan svalna. Vispa grädde och grovhacka pistagenötter. Toppa kakan med fluffig grädde och nötter.

ANNONS
Gör pesto av pistagenötter och servera med friterad fetaost och en syrlig sallad.
Gör pesto av pistagenötter och servera med friterad fetaost och en syrlig sallad. Bild: Anja Olaug Jelinek

Pistagepesto med friterad fetaost och fänkåls- och zucchinisallad

4 portioner

Grönare pesto får du leta efter. Jag väljer ofta att ha spenat i pesto just för att den ska bli intensivt grön. Den friterade fetaosten är otroligt god tillsammans med den syrliga, fräscha salladen och nötiga peston. En riktigt lyxsallad.

Pistagepesto:

1 dl salta pistagenötter

1 handfull basilikablad

1 näve färsk spenat

3/4 dl god olivolja

1 dl finriven parmesan

En stor nypa flingsalt

Citronsaft

Salladen:

1 zucchini

1 fänkål

1/2 schalottenlök

En skvätt äppelcidervinäger

Friterad fetaost:

2 fetaostar

1 ägg

1 dl vetemjöl

2 dl panko

5 dl neutral olja

Mixa pistage, basilika och spenat. Blanda ner olivolja, parmesan och smaka av med flingsalt och citronsaft.

Strimla zucchini och fänkål, blanda med finhackad schalottenlök. Ringla över lite vinäger.

Låt fetaosten ligga på hushållspapper för att bli av med vätska. Doppa ostarna hela i vetemjöl, ägg och sist panko. Värm olja till rätt temperatur för fritering, 150–180 grader.

Fritera fetaosten tills den får fin färg och blir krispig. Låt rinna av och svalna något på hushållspapper. Toppa salladen med friterad fetaost och pistagepeston.

LÄS MER:Recept: Enkel, snabb och billig vardagsmat

LÄS MER:Goda och lyxiga recept på tre sorters lasagne

LÄS MER:Upptäck hot honey – hett, sött och klibbigt

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS