Mitt annars ganska mörka humör under hösten ska i år bli något helt annat. Detta med hjälp av mat. Min kompis funderar på om hon ska börja ha en thanksgiving-middag varje år. Mest för att synliggöra tacksamhet och rama in hösten med dess färger, mat och närhet. Det gjorde mig otroligt inspirerad. Jag upplever att det finns en viss förvirring kring allhelgona och andra högtider under hösten, vissa firar och vissa inte. De är inte traditioner som vi i Sverige riktigt har satsat på. Men jag behöver mer än en flera månaders lång språngbräda mot julen. Därför tänker jag i år försöka få in lite fler aktiviteter som jag hoppas kan bli tradition. Jag har därmed tagit fram tre rätter som känns festliga, goda och varma. De passar utmärkt till höstens middagar, jag kommer i alla fall servera dem på mina.
Ostpaj med pumpakompott
6 portioner
Ett tips när du väljer ost till denna paj är att ta en som är mycket vällagrad eller klicka ner bitar av en lagrad taleggio, en starkare mjukost. Då blir smaken stark och pajen fyller rollen som ostbricka tillsammans med den söta pumpamarmeladen.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
1 msk kallt vatten
250 g vällagrad ost
3 ägg
3 dl fet mjölk
En nypa flingsalt
Pumpamarmelad:
400 g pumpa
1/2 dl strösocker
2 dl vatten
1/2 citron, zest och saft
En nypa malen kardemumma
En nypa vaniljpulver
Nyp ihop vetemjöl och smör till pajdegen. Tillsätt vatten och rör ihop till en pajdeg. Knåda den inte. Tryck ut degen i en springform, nagga med en gaffel och sätt i kyl cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Skala och skär pumpan i små bitar. Koka upp tillsammans med resterande ingredienser, sänk värmen och låt sjuda cirka 20 minuter. Mixa med en stavmixer och tillsätt vaniljpulver och kardemumma. Låt stå.
Riv osten och vispa samman med ägg, mjölk och lite flingsalt. Häll ostsmeten i pajdegen. Grädda i ugn cirka 30 minuter tills äggstanningen stelnat.
Låt pajen svalna en aning innan servering, och servera sedan med pumpamarmelad.
Pumpa med bönröra
4 portioner som smårätt
Denna bönröra är helt beroendeframkallande. Drömmen är att alltid ha en laddning i kylen, för att ha som tillbehör, pålägg eller dipp. Här agerar den bas till rostad pumpa, en otroligt god kombination.
400 g pumpa
2 msk olivolja
En stor nypa flingsalt
Bönröra:
1 burk vita bönor (380 g)
3/4 dl grädde
1 msk god olivolja
1 vitlöksklyfta
1/2 citron, zest och saft
Flingsalt och nymalen svartpeppar
Toppa med:
Finhackad persilja
Finhackade pumpafrön
Till servering:
Bröd
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär pumpan i skivor och skala dem. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja och strö flingsalt på. Rosta i ugn tills pumpan fått lite färg, det tar cirka 25 minuter.
Mixa alla ingredienser till bönröran. Finhacka pumpakärnor och persilja och värm brödet.
Lägg bönröran på ett serveringsfat, toppa med pumpa, pumpakärnor och persilja. Ringla över lite olivolja. Servera med bröd.
Rostad potatis på örtfest
4 större smårätter eller som tillbehör
En perfekt rostad potatis förkokas med salt och bakpulver. Bakpulver drar ut stärkelsen vilket ger en extra krispig och rostad yta när du rostar potatisen. Toppa med en örtkräm med örtolja, för en riktigt syrlig örtfest.
900 g delikatesspotatis (min favorit är mandelpotatis)
En stor nypa salt
En liten nypa bakpulver
Örtolja:
Ca 5 dl ohackad persilja (1 stor kruka)
2 dl ohackad basilikablad (ca 1/2 kruka)
1 1/2 dl olivolja
Zest från 1/3 citron
Saft från 1/2 citron
En stor nypa flingsalt
Örtkräm:
1 dl crème fraiche
3 msk örtolja (recept ovan)
1/2 vitlöksklyfta
Nymalen svartpeppar och flingsalt
Topping:
Chiliflakes
Skölj och dela potatisarna i två delar. Koka upp i vatten med salt och bakpulver. Låt koka i 5–7 minuter, de ska inte bli helt färdigkokta. Häll av vattnet och låt svalna en aning.
Sätt ugnen på 250 grader.
Slunga potatisen i rikligt med olja och flingsalt. Rosta i ugnen cirka 25 minuter, potatisen ska få rikligt med färg och bli krispig.
Under tiden som potatisen rostas gör vi örtolja och örtkräm.
Mixa alla ingredienser till örtoljan. Ta sedan tre matskedar av örtoljan och blanda med crème fraiche, vitlök, svartpeppar och lite mer flingsalt.
Lägg örtkrämen på ett serveringsfat, toppa med örtolja, rostad potatis och chiliflakes.
LÄS MER:Recept: Maträtterna som passar för lunchlådan
LÄS MER:Lyxiga smårätter som piggar upp vardagen
LÄS MER:Tre goda recept med zucchini
Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck
Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.