Maria Zihammou tipsar
Amandine: Har du provat amandine? Den avlånga delikatesspotatisen med ursprung i Frankrike har egenskaper som liknar mandelpotatis, med sin avlånga form och sitt tunna skal. Det gör att den här typen av potatis går utmärkt att använda till smörrebröd.
Fast eller mjölig potatis: I dag finns en uppsjö av olika potatissorter att laga allt från hasselbackspotatis, mos, gratänger och gnocchi med. Fast potatis blir speciellt bra till att göra lefser – norska tunnbröd – eftersom den lättare binder samman till en smidig deg.
Det enkla: Nykokt potatis med smör och salt är alltid gott, i all sin enkelhet. Men låt skalet vara kvar! Dels finns det en massa nyttigheter under skalet, dels blir smaken bättre.
Dubbelbakad potatis
4 portioner
Man bakar först klart bakpotatisen och gröper ur innehållet, som blandas med smaksättare. Här har jag valt smörstekt purjolök, crème fraiche och massor av ost. Därefter läggs blandningen i potatisskalet och bakas en gång till.
4 bakpotatisar
1 purjolök, liten
2 msk smör
1 msk olivolja
1 dl crème fraiche
1 dl riven lagrad ost, t ex cheddar eller prästost
1 msk finhackade örter, t ex timjan eller persilja
Flingsalt och svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta potatisen och stick några hål med en vass kniv. Lägg ut potatisarna på en ugnsplåt och ställ in i mitten av ugnen och baka i cirka en timme tills de är mjuka.
Gör ett snitt längs med purjolöken och skölj rent med kallt vatten, skär i tunna skivor. Hetta upp en stekpanna och tillsätt smör och olja. Fräs purjolöken tills den mjuknat och fått lite färg.
Dela potatisarna i två halvor, gröp ur innehållet och lägg ner i en skål. Tillsätt stekt purjolök, crème fraiche, riven ost och örter. Krydda med lite salt och peppar, blanda samman och fyll potatisskalen med blandningen.
Lägg ut potatisen på en plåt, ställ tillbaka den i mitten av ugnen och baka i 10–15 minuter tills osten smält och potatisarna fått fin färg. Servera gärna med en god sallad och vinägrett.
Norska potatislefser
Ca 12 st
Att blanda mjöl med gårdagens kokta potatisar lärde jag mig av min norska mormor Gudrun. Där kallas tunnbröden lefse eller lompe beroende på vem du frågar och steks i en panna utan fett. Ät bröden varma med smör och lite flingsalt eller toppa med norsk getost, eller fyll dem med kokt wienerkorv, surkål och stark senap.
1 kg potatis, fast sort
1 tsk salt
2 1/2 dl vetemjöl + lite till utbakning
Till servering:
Smör och flingsalt
Koka potatisen med skalet kvar tills de är genomkokta. Häll av vattnet och låt svalna. Skala och pressa ner potatisen med en potatispress i en bunke. Tillsätt salt och vetemjöl, lite i taget till en mjuk och smidig deg. Forma degen till en rulle och dela den i tolv delar. Kavla ut tunna rundlar på mjölat bakbord.
Hetta upp en stekpanna utan fett och stek en i taget tills de fått bruna fläckar och är genomstekta på båda sidor. Lägg bröden på en kökshandduk ovanpå varandra i en hög och täck med kökshandduk för att de inte ska torka. Ät genast med smör och lite flingsalt, de är godast ljumna och nystekta.
Smörrebröd med mandelpotatis, matjessill och brynt smör
4 portioner
Jag föredrar att göra smörrebrödet med grovt rågbröd. Det ska vara ordentligt med topping så snåla inte. Potatisen blir tillsammans med sötman från matjessillen och brynt smör en macka att älska till lunch eller faktiskt lite när som helst.
4 ägg
300 g kokt potatis, t ex mandelpotatis
2 matjessillfiléer
1 rödlök, tunt skivad eller finhackad
4 skivor grovt rågbröd
50 g smör
2 msk finriven pepparrot
1–2 msk finhackad gräslök
2 msk hackad dill eller finklippt krasse
Nymald svartpeppar
Koka äggen mjuka i 6–7 minuter, gulan ska vara krämig, låt kallna, skala och skiva. Skala och skär den kokta potatisen i centimetertjocka skivor. Skär sillen i portionsbitar.
Fördela brödskivorna på portionstallrikar och toppa med skivad potatis, matjessillbitar, ägg, skivad rödlök, finriven pepparrot och hackade örter. Bryn smöret tills det är gyllenbrunt och doftar nötaktigt. Fördela ut över bröden och toppa med nymald svartpeppar och gärna en klick gräddfil. Servera genast.
Fler recept av Maria Zihammou:
LÄS MER:Recept: Värmande rätter på bara fem ingredienser
LÄS MER:Recept: Gryta med biff, musslor eller linser
LÄS MER:Recept: Friterade vårrullar, nordafrikansk sallad och marockanska köttbullar
Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck
Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.