Recept: Laga mat med blommor och blad

Ni som odlar kan nu börja laga mat på trädgårdens underbara bebisskott. Själv brukar jag plocka nässlor, maskrosblad, kirskål, ramslök i det vilda och köpa ätbara blommor som får pynta mat eller bakverk. Med små medel kan man göra väldigt mycket – som dessa tre rätter.

ANNONS
|
Mandelbakat briochebröd med svarta vinbär och penséer.
Mandelbakat briochebröd med svarta vinbär och penséer. Bild: Anja Olaug Jelinek

Mandelbakat briochebröd med svarta vinbär och penséer

4 portioner

Sött, smörigt, frasigt men mjukt. Mandel i munnen och syrliga bär. Jag tänkte först skriva en liten rimmande dikt för att beskriva denna ljuvliga efterrätt, men de första två meningarna fick räcka. En enkel och helt perfekt efterrätt som förgylls av vårens tidigaste blommor.

4 skivor briochebröd

2 dl svarta vinbär eller annat bär

1 dl flagad mandel

Frangipane (mandelfyllning):

200 g mandelmassa

100 g rumstempererat smör

1 ägg

En nypa flingsalt

Sockerlag:

1 dl socker

1 dl vatten

Pynt:

Florsocker

Penséer

Sätt ugnen på 180 grader. Koka upp socker och vatten, rör runt tills sockret löst sig och ställ åt sidan.

ANNONS

Riv mandelmassa och vispa med smör. Vispa ner ägget och flingsalt.

Pensla briochebröden med sockerlag och smeta på frangipane. Toppa med en hög vinbär i mitten. Pynta med flagad mandel på sidorna.

Grädda i cirka 15 minuter. Låt sedan svalna en aning, pudra med florsocker och pynta med penséer.

Tempurafriterade ärtskott med gochujangvinägrett.
Tempurafriterade ärtskott med gochujangvinägrett. Bild: Anja Olaug Jelinek

Tempurafriterade ärtskott med gochujangvinägrett

8 knippen

Ärtskott som du aldrig sett dem förr, doppade i en tempurasmet blir de krispiga och salta. Dessa avnjuts bäst med en vinägrett baserad på den koreanska chilipastan gochujang, som hittas i välsorterade matbutiker eller asiatiska livsmedelsbutiker.

70 g ärtskott

5 dl neutral olja

Snöre

Tempurasmet:

1 äggula

1 dl vetemjöl

1 dl tonic

Gochujangvinägrett:

2 msk gochujang

1 msk socker

2 msk risvinäger

1 msk neutral olja

1 msk sesamolja

2 msk japansk soja

1 vitlöksklyfta

2 tsk sesamfrön

Vispa samman alla ingredienser till vinägretten och gör detsamma med de till tempurasmeten.

Dela upp ärtskotten i åtta små högar och bind ett snöre längst ner på varje bunt.

Värm en kastrull med olja. Testa att klicka ner lite tempurasmet, när det bubblar är den varm nog. Sänk värmen lite, ha inte på fläkten när du friterar och ha alltid ett lock nära till hands om oljan skulle bli för varm.

ANNONS

Doppa en bunt med ärtskott i smeten och lägg i oljan, låt fritera några minuter. När den fått lite färg är den klar. Lägg på hushållspapper för att rinna av. Gör detta med alla buntar. Servera med vinägretten.

Ramslöks- och savojkålspasta med burrata.
Ramslöks- och savojkålspasta med burrata. Bild: Anja Olaug Jelinek

Ramslöks- och savojkålspasta med burrata

4 portioner

Ramslöken är här, i alla fall i södra Sverige. Tyvärr är ramslöksställen lika heliga som svampställen, trots att ramslöken växer i tusental och ingen kan plocka allt. Här ger den smak åt en krämig grön pasta med massa ost.

Pasta, 4 portioner

4 stora savojkålsblad

1 dl grovt hackad ramslök

1 1/2 dl ricottaost

1/2 dl mandel

2 dl finriven parmesan

1 tsk citronsaft

1/2 tsk citronzest

Flingsalt och nymalen svartpeppar

2 burrata

1/2 dl flagad mandel, valfritt pynt

Riv av savojblad från stjälken. Koka upp vatten med lite salt i. Låt kålen koka i sex minuter.

Finriv parmesan och rosta mandeln i ugn. Det gör du genom att rosta den på 175 grader i 5–10 minuter.

Mixa den kokta kålen med ramslök, ricotta, 1 dl finriven parmesan och rostad mandel. Smaka av med flingsalt, nymalen svartpeppar, citronzest och citronsaft.

Koka pasta, spara 1 dl pastavatten. Häll av resten av vattnet när pastan är klar. Blanda pastan med såsen och pastavatten. Rör runt tills vattnet är borta och pastan är krämig. Blanda ner 1 dl finriven parmesan.

ANNONS

Servera med burrata, ungefär en halv per portion, och toppa med flagad mandel om du vill.

Fler recept av Anja Olaug Jelinek:

LÄS MER:Recept: Modern påskmat av Anja Olaug Jelinek

LÄS MER:Recept: Krispig vårmeny med tre rätter

LÄS MER:Pizza, paj eller gryta – tre recept med smördeg

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS