Variationerna är oändliga och krispet beroendeframkallande. Man kan göra egen smördeg, vilket jag gör ibland (läs någon gång per år) men det bästa är att köpa färdig. Det finns många bra sorter av god kvalitet i butikerna så spar din tid och köp färdig. Nu bjuds du på en galette (en söt paj), en vacker smördegskrans och snabba tebirkes med matig fyllning.
Dessertgalette med mandel och persikohalvor
10 bitar
Detta är en jättesnabb, vårlig och ljus galette som är så så god. Jag är tokig i mandelfyllning, vilket frangipane alltså är, det är oslagbart gott tillsammans med smördeg.
1 rulle rund smördeg (250 g)
1 burk inlagda persikor (235 g avrunnen)
1 ägg
0,5 dl mandelflarn
Florsocker
Frangipane:
200 g mandelmassa
100 g rumstempererat smör
1 ägg
En nypa flingsalt
Till servering:
1,5 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 225 grader.
Låt persikohalvorna rinna av i durkslag.
Vispa samman alla ingredienser till frangipane. Bred ut den på smördegen och vik in kanterna. Lägg persikohalvorna på smördegen. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Lägg mandelflarn på kanterna.
Grädda galetten tills den fått fin färg, cirka 15 minuter. Låt den svalna och pudra sedan med florsocker.
Vispa grädde och servera till galetten.
Smördegskrans med getost och svartpeppar toppad med salvia och honung
1 krans
Skapa denna vackra smördegskrans till nästa fest. Den fungerar lika bra som bordsdekoration som jättegott tilltugg. Enkel, snabb och kan förberedas innan eventuella gäster kommer.
2 rullar smördeg (à 250 g)
150 g mjuk färsk getost
200 g färskost
En nypa flingsalt
Mycket nymalen svartpeppar
1 ägg till pensling
Färska salviablad
Honung
Serveringsförslag:
Oliver
Mandlar
Syrliga salladsblad
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa samman getost, färskost, flingsalt och nymalen svartpeppar.
Bred ut oströran på båda smördegsarken, rulla ihop båda på långsidan. Sätt ihop ändarna så att du skapar en krans.
Vispa upp ägg och pensla kransen. Klipp sedan snitt på toppen av kransen med en sax hela vägen runt. Klipp ganska djupa snitt men inte hela vägen ner. Om du klipper för ytliga snitt reser sig inte kransen så mycket. Tryck försiktigt fast salviablad.
Grädda i cirka 20 minuter, kransen ska få rikligt med färg.
Låt svalna en aning eller helt. Ringla honung på och servera med andra tilltugg som oliver och mandlar.
Snabba tebirkes med matig fyllning
8 mackor
Nu kan du äntligen göra snabba, enkla och goda smördegsmackor. Dessa är som en ”fejk”-variant av tebirkes, ett danskt bröd med smördeg och vallmo, som kan vara lite trixigt att baka. Den lagrade osten, krispiga salladen och matiga auberginen är ljuvliga tillsammans.
1 rulle smördeg
1 ägg
Vallmofrön
1 aubergine
Neutral olja
8 mindre salladsblad
16 skivor vällagrad ost
Grön sallad:
3 salladsblad av isberg eller annan sallad
1 dl torkade gröna linser
1 grönt äpple
0,5 dl finhackad persilja
1 selleristjälk
Vinägrett:
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung
En nypa torkad timjan
En nypa torkad salvia
Ca 1/2 dl god olivolja
En nypa flingsalt
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär aubergine i skivor, salta och låt ligga cirka 15 minuter. Detta gör man för att vätskan, som är besk, ska komma ut.
Torka av aubergineskivorna och pensla med olja. Grilla i ugn cirka 15 minuter. Finhacka alla ingredienser till salladen. Vispa samman vinägretten, häll den över salladen och blanda.
Skär smördegen i åtta mindre delar, vik dem dubbla, pensla med uppvispat ägg och strö vallmofrön på. Grädda i ugnen ca 15 minuter, de ska höja sig och få fin färg.
Låt smördegsfrallorna svalna en aning. Öppna dem sedan och fyll med smör, ost, aubergine och salladsblad. Servera den gröna salladen till.
LÄS MER:God och krämig pasta – enkla recept på supersnabba såser
LÄS MER:Förvandla rester till goda rätter – tips och recept
LÄS MER:Recept: Laga goda rätter med burktomater
Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck
Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.