Ett större middagssällskap tog en springnota för över 80 000 kronor på en restaurang i centrala Malmö på juldagskvällen.
Ett större middagssällskap tog en springnota för över 80 000 kronor på en restaurang i centrala Malmö på juldagskvällen. Bild: Staffan Claesson

Förundersökning pågår efter springnota på 82 000

När middagsgästerna lämnade restaurangen i Malmö på juldagen hade de ätit och druckit för över 82 000 kronor. Men någon nota betalades aldrig.
I slutet av veckan gick polisen i Malmö ut med uppgifter om att förundersökningen skulle vara nedlagd. Det är den inte.
– Ärendet är fortfarande öppet, säger Sara Andersson på polisen i Region Syd.

ANNONS

Det var på juldagen som ett middagssällskap på 35 personer besökte en restaurang i centrala Malmö, och åt och drack för 82 157 kronor. Slutnotan betalades dock aldrig.

Efter att Sydsvenskan skrivit om händelsen blev de kontaktade av en 42-årig man ur sällskapet som hävdade att det fanns en överenskommelse om att betala via faktura – en uppgift som dock tillbakavisades av restaurangägaren. Men denne kunde ändå tänka sig att avstå en polisanmälan om skulden reglerades inom ett dygn.

Men ännu några dagar in på det nya året har fakturan ännu inte betalats och mannen har hunnit anmälas misstänkt för bedrägeri.

ANNONS

– Jag har drivit krog i 27 år och aldrig råkat ut för detta tidigare. Vi fick oss en dyr läxa. Men vi kör på och hoppas att vi inte går i samma fälla igen. Att de har lurat oss får vi tyvärr acceptera och gå vidare, säger restaurangägaren till GP.

”Polisen har gjort ett misstag”

När GP pratade med polisen i Malmö meddelade de att förundersökningen hade lagts ned under onsdagen. Men på söndagen meddelar myndigheten att dessa uppgifter var felaktiga. Förundersökningen pågår fortfarande.

– Polisen som GP pratat med har gjort ett misstag. När han tittat i systemet har det sett ut som om ärendet var nedlagt. Han kan ha tittat på ett dubbelfört ärende eller så kan det ha varit något administrativt som sett ut så. Det är fortfarande ett öppet ärende, säger Sara Andersson, presstalesperson på polisen i Region Syd.

GP har försökt nå restaurangägarna för en kommentar.

Dömd till fängelse flera gånger

Det inte första gången som den misstänkte 42-åringen är i klammeri med rättvisan – något även Sydsvenskan skrivit om. Han förekommer under 57 avsnitt i belastningsregistret och har dömts till flera kortare fängelsestraff på mellan en månad och sex månader.

Brottsrubriceringarna genom åren är bland andra misshandel, ofredande, stöld, snatteri, bedrägeri, bedrägligt beteende och häleri.

ANNONS

Vid olika tillfällen har han – ibland ensam, ibland tillsammans med andra – lagt upp falska annonser för presentkort, konsertbiljetter, väskor och mobiltelefoner. Men när köparna fört över pengar i förskott har kontakten upphört.

2019 dömdes han för bedrägeri och häleri efter att ha köpt en kontrabas för 33 000 kronor och visat upp en falsk banköverföring som betalningsbevis för säljaren. Därefter ska han ha pantsatt instrumentet.

42-åringen nekade dock till brott och menade att han skulle ha pantsatt kontrabasen mot betalning åt en polsk man som inte hade något svenskt personnummer. De två ska ha fått kontakt när de stod i kö på Skatteverket – en förklaring som tingsrätten i domskälet kallade ”fullständigt ologisk” och istället dömde honom till en månad i fängelse.

LÄS MER:Sällskapet åt för 82 000 – ingen behöver betala

ANNONS