Sverige vill minska sina utsläpp – i Ghana

Sverige ska satsa hundratals miljoner på att utveckla projekt i andra länder som ska minska utsläppen av växthusgaser, meddelar klimatministern Romina Pourmokhtari på en pressträff i Dubai.
Själva minskningarna ska sedan Sverige kunna skriva upp som sina egna.
Ett projekt i Ghana kan sjösättas redan nästa år.
– Det här är något där vi verkligen ser potential för Sverige att gå före, säger hon.

ANNONS
|

Det är klimatmöte i Dubai och klimatminister Romina Pourmokhtari håller sin första presskonferens i Svenska paviljongen sedan hon kom till mötet. En av de saker hon väljer att lyfta är Sveriges arbete med en fortfarande outvecklad del av Parisavtalet som kan göra det möjligt för Sverige att minska våra utsläpp genom samarbeten med andra länder.

Tillsammans med Energimyndighetens generaldirektör, Robert Andrén, berättar hon att myndigheten kommer att använda totalt 600 miljoner kronor under perioden 2024-2033 till samarbetena.

– Den här utvecklingen är en del av Sveriges arbete som föredöme på riktigt. Där vi också kan bidra till att andra länder följer efter, säger hon på presskonferensen.

ANNONS

Projekt på gång med Ghana

Generaldirektören förklarar att Sverige ännu inte tecknat avtal med något specifikt land, men man har börjat föra diskussioner med flera länder. I Ghana kan det till exempel bli tal om att starta upp projekt redan under nästa år.

– Vi är väldigt långt fram med Ghana och vi har privata aktörer som sagt att de vill vara där. Nu väntar vi på att deras parlament ska godkänna vårt avtal. Sen kan man börja jobba där, säger Robert Andrén och tillägger att de redan kontrakterat ett företag i landet.

Robert Andrén, generaldirektör för Energimyndigheten, berättar att Sverige har långt gångna planer tillsammans med Ghana.
Robert Andrén, generaldirektör för Energimyndigheten, berättar att Sverige har långt gångna planer tillsammans med Ghana. Bild: Jonas Lindstedt

Projekten som de satsar på ska leda till att utsläppen minskar i det västafrikanska landet, men på grund av avtalet kommer Sverige kunna tillgodoräkna sig minskningen av utsläppen.

Vad vinner länderna där projekten utförs på detta?

– De får tillgång till de här projekten rent fysiskt. Svenska företag som etablerar sig där. I många av de här projekten kommer det också finnas den typen av krav som handlar om att utbilda och kompetenssätta lokalt, säger Robert Andrén och tillägger att de också kommer att kunna undvika misstag som andra redan gjort.

Pengarna kommer att betalas ut i efterhand när man vet att projekten har burit frukt. De kommer att slussas genom två samarbetspartners, Asiatiska Utvecklingsbanken och UNDP, men Sverige kommer ändå kunna påverka var pengarna hamnar.

ANNONS

– Vi kommer att ha kontroll, men i det operativa är de bättre beskaffade eftersom de har etablerad verksamhet där, säger Robert Andrén.

Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari fick många frågor om hur arbetet med andra länders utsläppsminskningar kommer påverka de svenska målen.
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari fick många frågor om hur arbetet med andra länders utsläppsminskningar kommer påverka de svenska målen. Bild: Jonas Lindstedt

I linje med Tidöavtalet

Den mekanism som tillåter länder att tillgodoräkna sig utsläppsminskningar i andra länder regleras i Parisavtalets så kallade artikel 6. Men exakt hur mekanismen ska fungera i detalj kan bli tydligare under FN:s klimatmötes sista dagar i Dubai.

Under pressträffen stod det dock klart att regeringen räknar med att kunna tillgodogöra sig utsläppsminskningarna åtminstone när det gäller det svenska klimatmålet om nettonoll-utsläpp till 2045.

De nya samarbetena ligger i linje med Tidöavtalet, där det står att Sverige ska utveckla ett program för internationella klimatinvesteringar i enlighet med Parisavtalets artikel 6. De pengar Pourmokhtari berättade om i dag finns alltså redan i tidigare budget, men det är tydligt att regeringen vill satsa ytterligare på att minska utsläpp i andra länder framöver.

– Det här är något som vi verkligen ser potential för Sverige att gå före ytterligare, säger Romina Pourmokhtari till GP.

Parisavtalets artikel 6

Under Parisavtalets artikel 6 kan länder på frivillig basis samarbeta för att nå sina respektive nationella åtaganden för utsläppsminskningar.

Artikeln är uppdelad i tre olika former av samarbeten som har kommit olika långt i sin utformning:

• Länder ska kunna samarbeta och överföra utsläppsminskningar mellan varandra för att uppnå målen i sina nationella klimatplaner.

• En global marknadsmekanism för handel med utsläppsminskningar ska skapas och övervakas av ett översynsorgan med mandat att godkänna utsläppsminskningar.

• Ett regelverk för icke-marknadsbaserade samarbeten ska skapas och beslutas om av parterna till Parisavtalet.

Källa: Energimyndigheten

Fotograf Jonas Lindstedt och reporter Annelie Moran
Fotograf Jonas Lindstedt och reporter Annelie Moran Bild: Jonas Lindstedt

LÄS MER:Pourmokhtari om Opecs krav: Jag blir förbannad

LÄS MER:Bilderna från bakom kulisserna på FN:s stora klimatmöte i Dubai

LÄS MER:Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie om viktigaste frågan på klimatmötet i Dubai

ANNONS