Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari på COP28 i Dubai.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari på COP28 i Dubai. Bild: Henrik Montgomery/TT

Pourmokhtari om Opecs krav: Jag blir förbannad

En uppmaning från oljekartellen Opec att blockera alla framsteg om att fasa ut fossila bränslen väcker ilska på klimatmötet.
– Jag blir förbannad. Det är fräckt av dem, det är otroligt magstarkt, säger klimatminister Romina Pourmokhtari på plats i Dubai.

ANNONS

På FN:s globala klimatmöte i Dubai är förhandlingarna inne i ett känsligt skede, allra svårast är frågan om att fasa ut fossila bränslen, som kol, olja och gas.

Därför har ett brev från Opec som nyhetsbyrån AFP har tagit del av rört upp känslorna. Chefen för oljekartellen uppmanar sina medlemmar att blockera alla överenskommelser som skulle innebära en snabb utfasning av fossila bränslen.

– Oljeindustrin är med rätta desperata. De är en utdöende bransch, om de inte tar tag i sig själva och snabbt ställer om till investeringar i fossilfria energikällor såsom kärnkraft, vindkraft, sol och vätgas, säger klimatminister Romina Pourmokhtari.

ANNONS

– Jag blev förbannad när jag läste brevet. Det är otroligt fräckt av Opec att gå fram med dessa orimliga krav. Jag och många av mina ministerkollegor runt om i världen fördömer detta brev kraftigt. Vi kommer inte att låta aktörer som vill fortsätta släppa ut och smutsa ned klimatet få villkora våra förhandlingar och vårt arbete för att gå i mål med överenskommelsen om att helt och hållet fasa ut fossila bränslen.

Stora stridsfrågan

Utfasningen av fossila bränslen är den stora stridsfrågan med fyra dagar kvar av klimatförhandlingarna. Men Romina Pourmokhtari tror att det läckta brevet kan få motsatt effekt mot vad Opec önskar.

– Nu brinner lågan att bråka ännu mer i den här frågan, säger Pourmokhtari.

– Vi är rätt trötta på att hålla på att tjata om detta från Europas sida. Vi kommer nu att vara hårdare och tydligare än någonsin på att om inte vi börjar prata om utfasning och bestämmer oss för att fasa ut, då kommer vi inte att ha kapitalet för investeringar i förnybart, säger hon.

I det senaste utkastet till klimatavtal finns fem alternativ för förhandlarna att välja bland när det gäller framtiden för fossila bränslen. Fyra av fem kräver någon form av snabb utfasning – medan det femte alternativet är att inte nämna elefanten i rummet överhuvudtaget.

ANNONS

– Det kan vara så att just för att vi är i ett land som Förenade Arabemiraten blir det ett extra högt tryck på den här frågan, säger Pourmokhtari.

– Och nu kommer det att bli ännu högre tryck, men vad det resulterar i får vi se.

”Skamligt”

Det är många ministrar och organisationer på plats i Dubai som reagerar på Opecs uppmaning. Mohamed Adow, chef för tankesmedjan Power Shift Africa, kallar den skamlig.

"Om världen ska kunna rädda sig själv kan det inte hållas tillbaka av ett litet gäng länder som kontrollerar världens oljeförsörjning", skriver han i ett uttalande.

Opecs chef Haitham al-Ghais har inte velat kommentera sitt brev. Men under ett anförande på COP28 under lördagen framhåller han att det krävs "realistiska metoder för att tackla utsläppen".

När Pourmokhtari träffar ministerkollegor från oljekartellen är de vaksamma med orden, berättar hon på en pressbriefing på lördagseftermiddagen.

– De uttrycker sig inte främst om att få bort formuleringarna om utfasning av fossilt utan mer i form av "vår ekonomiska utveckling är viktig och vi behöver kunna fortsätta tjäna pengar i omställningen". Sedan stannar man ungefär där.

Kulmen på 15 års arbete

David Tong som är engagerad i Oil Change Organisation och i nätverket Climate Action Network, som samlar nästan 2 000 olika organisationer, berättar för GP på plats i Dubai att årets COP är kulmen på 15 års arbete inom miljörörelsen för att fasa ut fossila bränslen.

ANNONS

– Olja, gas och kol har stått för cirka 80 procent av utsläppen hittills. Och den här branschen fortsätter att driva på framåt med ny expansion, trots det vetenskapen säger, säger han.

David Tong, engagerad i Oil Change Organisation och i nätverket Climate Action Network på COP28 i Dubai.
David Tong, engagerad i Oil Change Organisation och i nätverket Climate Action Network på COP28 i Dubai. Bild: Jonas Lindstedt

Världens länder har aldrig lyckats komma överens om att fasa ut användningen av alla fossila bränslen. På COP15 i Köpenhamn 2009 där frågan var uppe misslyckades länderna att enas och mötet har i efterhand beskrivits som ett fiasko. I Glasgow för två år sedan nämndes utfasning av olja i ett utkast, men det kom inte med i den slutgiltiga överenskommelsen. Om det skulle komma med i år kallar han det för en historisk framgång.

– Jag gör inga förutsägelser om COP:s resultat. Jag har varit på för många för att våga det. Men vi vet att ordförandeskapet är under press och absolut vill att detta ska ses som en framgång. Och vi har en växande diplomatisk koalition. Över 100 länder i olika förhandlingsblock har talat för en utfasning av fossila bränslen.

Fakta: FN:s klimatkonferens

FN:s klimattoppmöten, COP, hålls på olika platser varje år. COP står för "Conference of the Parties" och syftar på parterna i FN:s klimatkonvention.

COP28 i hålls i Dubai i Förenade arabemiraten, 30 november till 12 december.

I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid. Det ska främst ske genom minskade utsläpp av växthusgaser.

I samband med COP28 avslutas den första globala översynen ("global stocktake") av hur ländernas insatser och åtaganden ligger till i förhållande till Parisavtalets mål. Det är en avstämning kring hur det går i kampen mot klimatförändringarna och visar att de globala utsläppen inte ligger i linje med vad som krävs för att leva upp till Parisavtalet. Tvärtom fortsätter utsläppen att öka och fönstret för att lyckas med att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader stängs snabbt.

LÄS MER:Bilderna från bakom kulisserna på FN:s stora klimatmöte i Dubai

LÄS MER:Strikt kontroll av aktivister på COP28

LÄS MER:Forskaren om kärnkraften: Går inte att satsa sig ur klimatkrisen

ANNONS