Vår dotter på 17 år har turen att i år fått ett kommunalt sommarjobb. I tre veckor har hon jobbat på ett korttidsboende för äldre och sjuka människor. Det är jättenyttigt för unga att få pröva på arbetslivet och försöka räkna ut vad man vill göra i framtiden.
Arbetsuppgifterna dominerades av mathantering och matdistribution på boendet, men det är här som hennes upplevelse blev negativ.
Vad hon kommer att minnas av sommarjobbet är mängden mat hon fick slänga. Det är naturligtvis viktigt att de äldre och sjuka får all näring de behöver och därför serveras det något att äta varannan timme. Men maten äts sällan upp.
Dotterns uppgift blev att för varje måltid fylla säck efter säck med vällagad överbliven mat. Jag drar en parallell till Gothia Cup och Partille Cup, där mängder av mat lagas och överbliven mat såldes billigt via mobilappar som ToGoodToGo och Karma.
Hur kan kommunen 2024 inte ha ett system eller rutiner som tar hand om vällagad överbliven mat?
Christer, far till en dotter som inte tycker det är okej att slänga bort mat.