En person går förbi en elektronisk tavla som visar aktiekurser i Tokyo på fredagen.
Människor går förbi en elektronisk tavla som visar aktiekurser i Tokyo på fredagen. Bild: Kyodo News via AP/TT

Tokyobörsen i fritt fall – ned 10 procent

Börserna i Asien faller brett på måndagsmorgonen. Tokyos Nikkei-index har rasat med 10 procent. Det är det största raset sedan den så kallade "Svarta måndagen" för 37 år sedan.

ANNONS
|

På måndagsmorgonen noterade Tokyobörsen ett kraftigt ras, som fått flera andra börser i Asien att falla brett.

Tokyos Nikkei-index har rasat med 10 procent. Det största fallet skedde under måndagsförmiddagen, lokal tid, då Nikkei 225-indexet föll med 7,1 procent.

Det är det största raset sedan den så kallade "Svarta måndagen" 1987 när Nikkei föll 14,9 procent.

På fredagen stängde indexet med ett tapp på 5,8 procent, vilket var det största dagliga fallet sedan mars 2020, rapporterar CNN.

Även i Hongkong var det dystert. Hang seng-indexet hade efter några timmars handel fallit med 2,2 procent. Shanghais och Shenzhens kompositindex var vid samma tidpunkt ner med 0,6 respektive 0,3 procent. Även Taiwanbörsen föll med 7 procent under måndagsförmiddagen, lokal tid.

ANNONS

Därför rasar börsen

Förra veckan präglades av röda siffror på börser världen över. Rött var också den dominerande färgen på Stockholmsbörsens sista dag för veckan.

Raset inleddes redan förra veckan då oväntat svaga siffror för den amerikanska arbetsmarknaden ledde till global börsoro.

Ny amerikansk data visar på stigande arbetslöshet, färre nya jobb och en oväntad inbromsning i tillverkningsindustrin. Läget på arbetsmarknaden är en konjunkturmätare som är viktig för USA:s centralbank Federal Reserves bedömningar kring räntan.

Fed lutar visserligen nu klart åt en första räntesänkning i september. Men det finns en tilltagande oro bland investerare att Fed väntat för länge med att lyfta foten från bromsen.

Oron bottnar bland annat i att yenen stärkts efter att den japanska centralbanken tidigare i veckan höjt landets låga ränta. Investerare befarar nu fler höjningar framöver och det råder en oro för hur landets exportindustri och turism kan påverkas.

Texten uppdateras

LÄS MER:Därför blev marknaden så nervös av ökad arbetslöshet

LÄS MER:Tokyobörsen fortsätter rasa

LÄS MER:Mörkröd Stockholmsbörs i global börsoro

ANNONS