Karlatornet kommer att bli Sveriges högsta byggnad när den är klar.
Karlatornet kommer att bli Sveriges högsta byggnad när den är klar. Bild: Anders Ylander

Nya insiderdomar kopplade till Karlatornet-affär

Under torsdagen dömdes ytterligare två personer från Göteborgs fastighetsbransch för insiderbrott efter att ha fått förhandsinfo om att Balder skulle köpa in sig i Karlatornet, skriver DI.

ANNONS
|

Domar mot göteborgska insiderhandlare duggar nu tätt.

Under onsdagen dömdes elva personer för insiderhandel i banken Collector tidigt 2020, efter att det läckt ut information från Balders kontor i Göteborg.

Två av fastighetsbolaget Balders toppchefer dömdes till fängelsestraff på över ett år vardera för grov insiderhandel, och i går kväll valde en av Balders nyckelpersoner också att avgå från sin post.

Erik Selin sade då i ett uttalande han är ”besviken och överraskad över domen”, samt att han inte tror att chefen i fråga agerat medvetet, men att man ”gemensamt kommit fram till att det är bäst för alla parter att han får lämna bolaget.”

ANNONS

Karlatornsköpet läckte ut i förväg

Enligt torsdagens två nya domar i Stockholms tingsrätt, visar det sig ha läckt ut hemlig information kring Balders Karlatornsköp, som gynnat insideraffärer i byggkoncernen Serneke.

Både Serneke och Balder har redan sedan den misstänkta insiderhandeln uppdagades i december 2021, undersökt affären och klargjort för Ekobrottsmyndigheten att de inte har några kända kopplingar till de nu dömda männen.

Männen, som är verksamma inom fastighetsbranschen i Göteborg, gick in och köpte aktier i Serneke för 400 000 kronor vardera i december 2020, dagen innan det blev känt att Erik Selin skulle köpa in sig i Sernekes då hårt ekonomiskt pressade bygge av Karlatornet, vilket GP skrivit om tidigare.

Ingen av männen ägde några Sernekeaktier sedan tidigare. Men den ene dömde ska enligt stämningsansökan haft kännedom om innehållet i ett pressmeddelande som skulle publiceras av Serneke Group klockan 08.30 den 17 december 2020.

Insiderbrottet upptäcktes efter att en av de dömdas männens bank larmat Finansinspektionen om ett bankmöte med en av de dömda männen, då han sagt att han fått information om att Balder skulle gå in i Serneke och Karlatornet och att han därför var säker på att aktien skulle gå upp.

Båda männen nekar till brott.

Tingsrätten dömer båda männen för insiderhandel till villkorlig domar och böter.

ANNONS

LÄS MER:Två åtalas för ekobrott efter Karlatornet-affär

LÄS MER:Toppchef på Balder avgår efter dom

LÄS MER:Balder köper del av Karlatornet

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS