En av de två toppchefer på Balder som dömdes för insiderhandel har nu meddelat sin avgång. Arkivbild.
En av de två toppchefer på Balder som dömdes för insiderhandel har nu meddelat sin avgång. Arkivbild. Bild: PER WAHLBERG

Toppchef på Balder avgår efter dom

En toppchef på Balder avgår efter att tillsammans med ytterligare en person ha dömts för insiderhandel, meddelar bolaget via ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Det var på onsdagen som två toppchefer i fastighetsbolaget Balder dömdes till 1 år och 3 månader respektive 1,5 års fängelse. De bägge cheferna ansågs ha haft förhandsinfo om Collector AB:s verksamhet, innan de sålde aktier för miljontals kronor för att slippa förlusten.

– Tingsrätten kan konstatera att det har varit fråga om en omfattande och samfälld aktiehandel inom en avgränsad krets personer, vilka alla på något sätt har koppling till varandra. Det har dessutom säkrats viss kommunikation i anslutning till handeln, bl.a. via sms, som stärker slutsatsen att de tilltalade har haft ett kunskapsövertag gentemot den övriga marknaden. Det har också framkommit att vissa av de tilltalade har haft goda möjligheter till insyn i Collector AB:s verksamhet. Dessa omständigheter sammanlagda har i detta fall räckt för en fällande dom, sade rådmannen Peter Adamsson i en kommentar tidigare under dagen.

ANNONS

Toppchefen avgår

På onsdagskvällen meddelar fastighetsbolaget Balder att en av cheferna avgår. Vd Erik Selin säger i ett uttalande han är ”besviken och överraskad över domen”, samt att han inte tror att chefen i fråga agerat medvetet, men att man ”gemensamt kommit fram till att det är bäst för alla parter att han får lämna bolaget.”

Vd Erik Selin kommer själv att ta över toppchefens arbetsuppgifter från och med i morgon, torsdagen den 2 juni, och rekryteringen efter en ersättare inleds omedelbart.

Balders kommunikationschef Annacarin Björne tror inte att avgången kommer ha en märkbar effekt på verksamheten framöver.

– Erik Selin kommer ju att ta över tjänsten nu, så vi ser inte att den påverkan kommer vara av någon större karaktär. Det är naturligtvis viktigt för oss att hitta en ersättare så fort det går, men vi känner oss väldigt trygga med att han axlar den rollen tills vidare.

Hur påverkar detta bilden av företaget?

– Vi ser inte att det påverkat vår verksamhet eller vårt varumärke i någon större utsträckning i och med att det rörde sig om Collector-aktier. Det var enskilda individers handlingar i ett annat bolags aktier, därför ser vi ingen sådan effekt på Balder, säger Annacarin Björne.

ANNONS
ANNONS