Nu börjar rivningen av delar av Handelshögskolan

Snart är Handelshögskolan ett minne blott – åtminstone som den ser ut i dag. Nästa månad börjar delar av byggnaden att rivas för att bygga nytt och ge plats åt Västlänkens Hagastation.

ANNONS
|

År 2024 ska nya Handelshögskolan stå klar är planen. Här ska det finnas mer plats och möjlighet att samla institutionerna som i dag är spridda på olika adresser. Dessutom ska det bli möjlighet att knalla ner från skolbyggnaden i en av Västlänkens stationsuppgångar, vid hörnet Vasagatan–Haga Kyrkogata. Att en svensk skola får en integrerad stationsuppgång är inte vanligt, enligt Åsa Henninge som är marknadsområdesdirektör vid fastighetsbolaget Akademiska Hus.

– Just att detta handlar om en utgång till järnväg gör att jag nog vågar säga att det är unikt, säger Henninge.

– Inom ytterligare ett av våra projekt i Göteborg planeras en entré ner till Korsvägen från det som planeras att bli nya Konst, alltså Konstnärliga fakulteten, vid Näckrosdammen. Men det ligger lite senare fram och är fortfarande i detaljplanskedet.

ANNONS

Fick möjlighet att växa

Läs mer: Ja från politikerna till Västlänkens Hagastation

För att den nya byggnaden ska få plats ska det först rivas och redan i januari 2020 påbörjas rivningsarbetet. Då ryker tegelbyggnaderna i hörnet Vasagatan–Haga Kyrkogata, ett rivningsarbete som förväntas pågå under hela våren.

– Att riva en äldre del av Handelshögskolan är en del i projektet Västlänken, men också en nödvändighet för att kunna förverkliga fakultetens långsiktiga expansion, säger Henninge.

– I början låg den här stationsuppgången utanför, i Vasaallén, men i och med att den flyttades in i vår byggnad kan vi skapa det som Handels haft behov av länge. Västlänken och stationslänken möjliggör en större byggnad till Handels.

Vann en tävling

Redan i maj 2014 började det skissas på utbyggnaden av Handelshögskolan. Då utlyste Akademiska hus en arkitekttävling om den nya byggnadens utseende.

Planerna på en utbyggnad av Handelshögskolans lokaler har pågått under flera år. I maj 2014 bjöd Akademiska Hus in till en arkitekttävling om utformningen av en ny byggnad. Vinnarförslaget heter "Annex" av Johannes Norlander Arkitektur. Förslaget kallades "en självklar vinnare" i samband med att tävlingen avgjordes på våren 2015. Då trodde man på möjlig byggstart under 2021 med möjlig inflyttning under 2023. Planerna har nu förskjutits något.

ANNONS

– De förebyggande arbetena startar redan efter årsskiftet. Sedan går vi gång med själva husbyggnationen 2022, och därefter ska Handelshögskolan flytta in sommaren 2024, säger Henninge.

Ifrågasatt station

Som GP tidigare rapporterat är stationen i Haga – som alltså kommer att integreras i Handelshögskolans nya byggnad – en av de mest omdiskuterade delarna av Västlänken och förekom flitigt i valrörelsen. Motståndarsidan hävdar att den saknar nytta medan Västtrafik menar att den kommer bli en tung knutpunkt som ska avlasta Brunnsparken och Drottningtorget, där det är fullt i dagsläget.

– Våra prognoser pekar på att vi kommer ha 50 000 resor här 2035, har Roger Vahnberg, Västtrafiks vice vd, sagt i en tidigare intervju med GP.

LÄS MER:Så förändras Haga med Västlänkenstationen

LÄS MER:Ytterligare 30 träd ska fällas i allén

LÄS MER:Station Haga blir en viktig knutpunkt

ANNONS