Ytterligare 30 träd ska fällas i allén

30 nya träd ska nu fällas i arbetet med Västlänken och nya Station Haga. Enligt Trafikverket är träden i för dåligt skick för kunna flyttas.

ANNONS
|

Arbetet med att fälla träden inleds under måndagen och uppges inte påverka biltrafiken i allén.

Däremot kan gång- och cykeltrafiken tillfälligt komma att stängas under perioder.

"Om detta sker leds gående och cyklister om via skyltning och/eller personer på plats", uppger Trafikverket på sin hemsida.

Trädfällning är inte den första vid platsen där man förbereder Station Haga. I slutet av oktober flyttades bland annat en över 100 år gammal bok vid Hagakyrkan – vilket väckte starka reaktioner och ett 100-tal människor fanns då på plats för att protestera.

LÄS MER:Nu flyttas jätteträdet för Västlänken

Boken var det sista trädet som lyftes bort i samband med arbetet vid platsen tidigare i vintras, men nu måste alltså ytterligare 30 träd tas bort.

ANNONS

Tidigare har totalt 260 träd lyfts under Västlänksprojektet. Under 2019-2020 ska ytterligare 50-60 träd flyttas enligt Trafikverkets planer.

Träden ska ersättas med nya

Tidigare har träd grävts upp för att flyttas till plantskolor utanför Göteborg, där de planteras om för att de en dag kunna flyttas tillbaka till centrum.

De 30 ytterligare träden som nu ska fällas i allén är enligt Trafikverket i för dåligt skick för att flyttas och de kommer istället att ersättas med ungefär lika många nya träd när arbetet med Västlänken är klart. Exakt hur många träd som kommer att ersätta träden som nu fälls beror på utformningen och gestaltningen vid den nya pendelstationen i Haga.

Utöver de 30 träden i allén uppger Trafikverket även att ett träd utanför Skattehuset, på andra sidan kanalen, kommer att fällas under det nu pågående arbetet.

ANNONS