MTRX-tåg byter färg och namn – finska VR tar över

De som åkt med snabbtåg från Göteborg till Stockholm har nog någon gång letat efter ett rött tåg på Göteborgs Centralstation. Men från och med nu kommer tågen att ha både en annan färg och ett annat namn.

ANNONS
|

År 2015 började det svenska företaget MTRX trafikera linjen mellan Göteborg och Stockholm med sina röda snabbtåg. Men i maj i år köptes företaget upp av det finska statliga järnvägsbolaget VR.

Totalt har MTRX haft sex tåg, och det första gröna VR-tåget anlände på måndagskvällen till Göteborg från Stockholm.

Piia Tyynilä, fjärrtrafikchef VR Group.
Piia Tyynilä, fjärrtrafikchef VR Group. Bild: JOHAN MOHAMED DIRFORS

– De ytterligare fem tågen som kommer att designas om under hösten, från september till november. Folieringen, eller strajpningen av tågen, anpassas till när det fungerar fint i tidtabellen, så det inte påverkar trafiken, säger Piia Tyynilä, fjärrtrafikchef på VR.

De räknar med att alla tåg kommer att ha bytt färg i november.

ANNONS

Det nya ägarbytet innebär också att framtida resenärer behöver boka sina biljetter på VR:s hemsida, men alla som går in på den äldre sajten kommer automatiskt att slussas vidare.

Undersökning: Svenskar mer negativt inställda till tågresor

MTRX har haft några tuffa år bakom sig, med negativa rörelseresultat och förluster – något som VR hoppas kunna ändra på.

– Vi behåller allt som gjort MTRX till tågresenärernas favorit åtta år i rad tack vare alla engagerade MTRX-medarbetare, säger Elisa Markula, VD för VR Group.

– Våra mätningar visar att svenskar är mer negativt inställda till tågresande i allmänhet än i Finland, och att de svenska resenärernas bild av tågresor påverkas av höga priser, inställda tåg och förseningar. Den här negativa upplevelsen tror vi att vi kan förbättra och skapa en mer positiv attityd till tåg.

LÄS MER:Finländskt köp av svenskt tågbolag klart

LÄS MER:Centerledaren fastnade på tåg – rasar mot Västtrafik

LÄS MER:SJ tar bort alla nattåg från Göteborg

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS