Det är tomt på flygplatserna – nu tvingas Luftfartsverket, LFV, varsla.
Det är tomt på flygplatserna – nu tvingas Luftfartsverket, LFV, varsla. Bild: Anders Wiklund/TT

Luftfartsverket varslar 500

Luftfartsverket varslar nästan hälften av personalen på grund av coronakrisen – 500 anställda. Göteborg är en av de utpekade orterna.
– Vi saknar intäkter, säger generaldirektör Ann Persson Grivas.

ANNONS
|

Luftfartsverket, LFV, varslar 500 av sina 1 100 anställda om uppsägning, något Aftonbladet var först med att rapportera om. Det handlar om de flygledare och annan personal verket anställer vid ett 20-tal flygplatser i Sverige – bland annat Göteborg Landvetter – och även vid huvudkontoret i Norrköping.

– Det här beror på den krissituation som flygbranschen befinner sig i just nu. Det finns ingen trafik och inga passagerare. Det här påverkar även flygbolagen, som SAS, och Swedavia, som varslat. Vi har inga intäkter just nu, säger säger generaldirektör Ann Persson Grivas till GP.

Svårt att ge prognos

På frågan om hur stor risk det är att varslet också leder till uppsägningar, säger Ann Persson Grivas.

ANNONS

– Det är den fråga alla pratar om just nu, det beror ju på hur coronapandemin utvecklar sig. Tar vi vår bransch beror det ju på hur länge flygplansflottor står på marken och länder börjar öppna upp igen. Det har vi inget svar på.

– Den andra frågan är hur fort branschen kan återhämta sig. Vid tidigare kriser, 9/11 och finanskrisen, tog det sex till sju år innan flyget återhämtade sig. Hur snabbt det går denna gång är det omöjligt att veta.

LFV kan som statligt verk inte korttidspermittera personalen.

– Nej, vi har inte det instrumentet som det övriga näringslivet har. Vi har en hel del medarbetare som varit LFV trogna i flera år. Skulle det komma till uppsägningar har de en längre uppsägningstid, så försvinner förhoppningsvis inte många fort och då ökar chansen att flyget kommer igång igen och vi hinner få finansiella tillskott.

Från facket sida är man kritisk: ”Fackförbundet ST menar att det är ett stort misslyckande för regeringens krispolitik. Om varslen leder till uppsägningar kommer det att bli svårt för svensk flygledning att klara av att återgå till normal verksamhet.”

Kan inte permittera

Förbundsordföranden Britta Lejon är kritisk till att verket inte kan använda korttidspermitteringar på det sätt som företag kan.

ANNONS

– Det vore ansvarslöst att låta varslen gå till reella uppsägningar. Nu måste regeringen lösa detta, antingen genom att låta LFV omfattas av de nya reglerna kring korttidspermitteringar, eller tillföra extra medel till LFV för att klara att behålla flygledningen intakt, säger Britta Lejon förbundsordförande på fackförbundet ST i en kommentar.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS