Larmet: Nya generationen kan inte hantera pengar – så ska du göra om du blir rik över en natt

Otroligt många biljoner ska under de närmsta 20 åren byta ägare när en ny generation ärver den gamla. Nu larmar experter om att ”slarviga millennials” inte är redo att bli förmögna.
Vad ska man då göra om man plötsligt får en stor summa pengar? GP har kollat med en expert.

ANNONS
|

Nyheten i korthet:

  • 90 biljoner dollar kommer att ärvas av millennials i USA under de närmaste två decennierna, vilket kan göra dem till den rikaste generationen någonsin.
  • Experter oroar sig för att millennials inte är förberedda på att hantera dessa pengar och att de kan ha mer kortsiktiga mål än tidigare generationer.
  • Privatekonomer råder att planera noggrant för användningen av arvet, prioritera långsiktigt sparande och investera klokt.

Den här sammanfattningen är skriven med stöd av AI-verktyg från OpenAI och har granskats av GP: s journalister.

Läs vår AI-Policy här

90 biljoner dollar kommer att få nya ägare under de närmaste två decennierna. Det skriver CNBC och trots att det rör sig om ofattbart mycket pengar är detta bara i USA. Siffrorna har fastighetsbyrån Knight Frank kommit fram till och handlar om arv till den så kallade millenniegeneration, här definierad till de som är födda mellan 1981 och 1996.

Det här gänget kommer därmed sannolikt att bli den rikaste generationen någonsin, vilket oroar experter.

– Millennials är mycket dåligt förberedda på att förvalta de här pengarna, säger Salvatore Buscemi till CNBC.

Salvatore Buscemi är en av grundarna till investeringsfirman Brahim Partners vars specialitet är just familjeförmögenheter. Enligt honom kommer den nya generationen troligtvis ha mer kortsiktiga mål med pengarna jämfört med de som tjänade in dem. Detta trots att millennials i USA levt under finanskrisen 2008.

ANNONS

Prioriterar avokadomackor framför boendet

De som är födda mellan 1928 och 1964 – den så kallade tysta generationen och babyboomers – formades av andra världskriget och dess följder och fick sitt pengafokus på att spara till livsomvälvande händelser som att bilda familj och går i pension. Millennials däremot, brukar enligt CNBC lata och slarviga slösare som hellre lägger pengar på avokadosmörgåsar än på boendespar. De har aldrig pushats att starta egna företag eller att investera, helt enkelt för att de inte behövt göra det.

– Problemet är att det inte alls är säkert att de vill pusha sig själva och lära sig nytt när de får sitt arv i 40-årsåldern, säger Salvatore Buscemi.

Det är inte heller en fördel att de ärver pengarna istället för att tjäna in dem själva, skriver CNBC. De hänvisar till psykoterapeuten Paul Hokemeyer, som menar att de som tjänat sina pengar själva är trygga med sin egen förmåga och även vetskapen att det går att tjäna in pengar på nytt om de skulle förlora dem.

– De som ärver pengar vet att de kan överleva på zoo, men osäkra på om de skulle klara sig i djungeln, säger Hokemeyer till CNBC.

Privatekonomi söndag

I artikelserien Privatekonomi söndag samlar vi reportage, tips och granskningar om hur man får pengarna att räcka längre och förutsättningar att växa.

Vill du få en pushnotis i din mobil när vi skriver om dessa ämnen? Klicka här: Privatekonomi och välj följ.

Det är första steget om du får pengar

Vad ska man då göra om man plötsligt får en stor summa pengar? Börja med att ställa sig frågan vad man planerar att ha dem till, råder Maria Landeborn som är privatekonom och senior strateg på Danske Bank.

ANNONS

– Har man till exempel planer på att köpa en bostad eller renovera behöver man sannolikt i närtid åtminstone en del av pengarna. Då behöver man ta lite lägre risk med dem än med de pengar man vill spara långsiktigt som kan få växa år efter år på börsen och inte röras under den tiden, säger hon.

– Jag tycker att det är en ganska bra utgångspunkt att fundera på vilka delmål man har, ett eller flera, med de här pengarna.

Ju mer man har möjlighet att spara för framtiden, desto bättre är det menar Landeborn.

– Självklart är det så att man ofta kan unna sig något, men får pengarna tid på sig att växa kommer det faktiskt bli en större summa i framtiden, vilket inte bara ger trygghet om något oförutsett sker utan också frihet. Kanske kan det påverka vilket jobb man kan välja, om man vill starta eget, bilda familj och så vidare.

Var mycket dyrare att köpa aktier förr

Har ni märkt att yngre generationer har mer kortsiktiga mål än tidigare generationer?

– För att verkligen kunna svara på det behöver man titta på statistik jag inte har tillgång till, men man kanske ändå kan konstatera att samhället är lite annorlunda i dag. Mer konsumtionsdrivet än förr och vi både reser och går på restauranger på ett annat sätt än förr vilket nog kan göra det är svårare att spara.

ANNONS

Å andra sidan, konstaterar Maria Landeborn, är sparandet i dag betydligt mer tillgängligt överlag.

– Tittar man på aktiesparande till exempel behövde man förr gå till banken och be om hjälp och det var också ganska dyrt. I dag har vi helt andra möjligheter med hjälp av Bank-id, autogiro och avgifter som generellt är låga.

Är det något ni ser att folk ångrar att de lägger pengar på?

– Misstag nummer ett skulle jag säga är att man inte kommer igång med sparande överhuvudtaget. Om du börjar när du är ung, om så bara med en eller ett par hundralappar, så kommer det med tiden att växa. Det blir också större och större kapital som växer, så man ska inte underskatta effekten av att komma igång tidigt, säger Maria Landeborn.

– Det andra vi ser är att man väljer att har väldigt mycket pengar på sparkonton om man är försiktigt lag. Räntorna nu är bra jämfört med vad de varit under de senaste tio åren, men långsiktigt är det där en dålig affär. Pengarna växer över tid mindre än inflationen och tittar man på börsen historiskt har den över tid gett en avkastning på mellan åtta och tio procent per år.

ANNONS

LÄS MER:Forskaren: då ska du förändra ditt liv

LÄS MER:Kranskommunerna där priserna kan rusa när räntan sjunker

LÄS MER:Därför kan elräkningen bli tusenlappar dyrare – igen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS