Därför kan elräkningen bli tusenlappar dyrare – igen

Det mesta pekar på att elpriserna stiger med start i slutet av oktober och blir tusenlappar dyrare för svenskarna när en ny EU-förordning införs. Elmarknadsanalytikern Christian Holtz är dock inte upprörd över systemet i sig.
– Det som det får som konsekvens egentligen är att man kan nyttja nätet effektivare, säger han.

ANNONS
|

Nyheten i korthet

• Elpriserna förväntas stiga i höst, särskilt för invånare i Göteborg, Stockholm och andra delar av elområde 3 (SE3).

• Införandet av en ny EU-regel om samordning av elsystemet med grannländerna är orsaken till de högre priserna.

• Enligt simuleringar kan elräkningarna öka med 11-12 procent, vilket innebär tusenlappar extra per år för hushåll i SE3.

Från och med den 29 oktober i år kan göteborgare, stockholmare och andra invånare i elområde 3 (SE3) räkna med dyrare elräkningar.

Skåningar och grannarna i södra delarna av Norge väntas däremot se billigare el i höst.

EU-regel leder till högre elpris

Skälet är införandet av en flera år gammal EU-förordning som säger att Sverige, i första hand tillsammans med grannländerna, ska samordna sitt elsystem med länderna i Europa för att effektivisera flödet av el.

Och öka tillgängligheten av el där behov uppstår.

– Utifrån dagens förutsättningar ser vi generellt högre priser i Sverige, vilket vi har noterat och vi följer processen mycket noga. I Norges södra elområden går priset däremot ner ganska rejält. De som ser lägre priser i den här modellen har tidigare haft betydligt högre priser förut, säger Aida Makvandi, tillförordnad enhetschef på Energimarknadsinspektionen.

ANNONS

Detta görs dock inte med hjälp av nya kraftledningar, utan genom att införa en nytt sätt att beräkna tillgängligheten och behovet av el i näten runt om i Norden, och därefter i Europa.

Ska omfördela elen mer optimalt i Europa

Metoden, som är framtagen av Svenska kraftnät och motsvarande myndigheter i Norden, och sedan godkänd av Energimarknadsinspektionen, syftar till att integrera elnäten runt om i Europa för att på ett bättre sätt ta tillvara på energin.

Fakta: Så funkar det

Syftet med flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod är att öka den samhällsekonomiska nyttan – mer el ska kunna transporteras i det befintliga elnätet än i dag.

I dag beräknas tillgängligheten i elnäten utan information om utbytet i handeln. Med den nya metoden bestäms tillgängligheten parallellt med utbytet i handeln. Den nya metoden bygger på faktisk tillgänglighet i realtid.

Källa: TT, Svenska kraftnät

Sedan över ett år tillbaka har Svenska kraftnät och de andra systemoperatörerna testkört den nya modellen parallellt med vårt nuvarande system – en så kallad simulering.

– Vi har valt att integrera elmarknaden i Europa för att bland annat ta tillvara på våra resurser. Ta elproducenterna i ett lågprisområde där det till exempel finns mycket vattenkraft – när de har överskott ska den här modellen bättre möjliggöra att det överskottet kan överföras vidare till andra områden som har ett behov. Det ändrar på efterfrågan, vilket i sin tur ändrar på prisbilden.

Det nya systemet syftar alltså till att omfördela elen mer och därför möter områden med hög elproduktion, som klassiskt sett lägre elpriser, stigande nivåer när metoden tas i bruk.

– Även SE1 (norra Sverige) går upp i pris i simuleringarna. Samma gäller för norra Norge. Och det kanske kan kännas konstigt då det är områden med stor elproduktion. Men att få ner den kraften till andra länder och öka kapaciteten är ett sätt att optimera användningen av våra resurser, säger hon.

ANNONS

Så dyrt blir det

Enligt Svenska kraftnäts testkörningar bedöms elpriserna stiga med 11-12 procent, vilket betyder tusenlappar extra i elräkningar varje år, säger jämförelsesajten Elsklings elexpert Åsa Hauer.

– Enligt den senaste beräkningen är priset 12 procent högre än i dag men det där ändras kontinuerligt. Bor man i en lägenhet är det kanske inte så mycket men för dem som bor i villor med höga elräkningar är det här ytterligare en påverkan på privatekonomin, säger Åsa Hauer.

För en stor villa med en elförbrukning på 25 000 kilowattimmar (kWh) kan det innebära 2 900 kronor extra på elräkningen varje år.

I elområde 4, det vill säga i södra Sverige, där priserna varit som allra högst 2022 och 2023, förväntas ett lika stort hus möta 7 procent lägre elpriser i höst, minus 2 000 kronor per år.

Rådet till hushållen

Christian Holtz är elmarknadsanalytiker på konsultbyrån Merlin & Metis. Han menar att det nya systemet i sig har sina fördelar men förstår frustrationen med högre elpriser i Sverige.

– Det som det får som konsekvens egentligen är att man kan nyttja nätet effektivare. Principiellt blir det ganska mycket samma lika som om man hade byggt ut elnätet genom Sverige ut mot kontinenten. Det är ju bra ur ett europeiskt, samhällsekonomiskt perspektiv men för svenska elanvändare som är vana vid lägre priser än vad man har på kontinenten innebär det högre elpris, säger han.

ANNONS

När det kommer till att som konsument förhålla sig till den nya förordningen menar han att det förmodligen inte är ekonomiskt fördelaktigt att binda sitt elpris här och nu.

– Jag skulle säga att tittar man på vad det kostar med fastprisavtal just nu så är det redan inprisat med den här typen av förändringar. Det är energibolagen som kan det här bäst och som sätter de priserna, säger han.

I stället rekommenderar han att titta på rörliga timavtal som konsument. Elpriset varierar ofta under dygnet och med ett sådant avtal kan du i teorin lägga din elproduktion till timmar när elen kostar som minst.

– Då prissätts man utifrån den timvisa elanvändningen och kan då spara pengar på att vara flexibel i sin elanvändning. Där finns det mycket pengar att spara om man då har en elbil eller till exempel ett elbaserat värmesystem där det finns en inbyggd flexibilitet.

Artikeln publicerades ursprungligen den 3 juli 2024. Efter att införandet av EU-förordningen närmar sig har texten uppdaterats den 3 september 2024.

LÄS MER:Så kan solcellsbatteriet göra villaägare till skattefuskare

LÄS MER:Kranskommunerna där priserna kan rusa när räntan sjunker

LÄS MER:Här är områdena i Göteborg med högst söktryck på Hemnet

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS