Kaffet – en lyxvara när klimatförändringen förstör odlingar

Kaffepriset har varit en bidragande orsak till prisökningar på livsmedel under inflations- och energikrisen de senaste två åren. Nu bedömer branschorganisationer att höga kaffepriser kommer att bestå och att drycken blir en lyxvara på längre sikt. De tuffare odlingsförhållandena slår undan benen för många kaffeproducenter, rapporterar CNN.

ANNONS
|

Under juni ökade priset på bryggkaffe med 7,9 procent i Sverige, vilket betyder att ett kaffepaket blev mellan fem och elva kronor dyrare. En bakgrund är att råkaffepriset har ökat med nära 40 procent på ett år. Och som GP tidigare rapporterat beror det till stor del på torka i Brasilien, som producerar cirka hälften av kaffet vi dricker i Norden. Medan priset på flera andra livsmedel sluta öka, eller rentav sjunkit, gäller det alltså inte kaffe.

Och i ett reportage från Mexiko konstaterar CNN att förutsättningar för kaffeodlingar håller på att ändras i södra och mellersta Amerika. Kaffeodlaren Tomas Edelmann berättar att de längre torkperioderna gör att de inte kan få samma avkastning, trots att de satsat på odlingsmetoder som ska klara hetta bättre.

ANNONS

Priset på flera sorters bönor stiger

– Om du inte har rätt väderförhållanden, så kommer du inte att få rätt produktion. Och med låg avkastning, så kommer priserna på produktionen uppenbarligen att gå upp, säger han till CNN.

Experter och branschorganisationen för kaffeodlare, ICO, konstaterar att med klimatförändringen kommer dessa sämre odlingsförhållanden att bli ett tilltagande problem.

– Klimatförändringen tilltar. Föreställ dig sämre väderlek, högre temperaturer och hur det påverkar folk som jobbat på kaffeplantagen. Sannolikt blir kaffe dyrare för konsumenterna, säger Michael Hoffmann, professor vid Cornell-universitetet till CNN.

Både Arabicabönor och Robustabönor har blivit dyrare med tiden. Livsmedels- och kaffeexperten Neil Rosser, chef vid Bison Luxley Commodities, instämmer i hotet från klimatförändringen.

– Det kommer att påverka stabiliteten på marknaden och problemet kommer inte att försvinna på lång tid.

Svårt hitta ersättare till svarta drycken

Italienska kaffetillverkaren Lavazza påpekar samtidigt att det är flera faktorer, förutom dåliga skördar och klimatförändringen, som skruvat upp priset i närtid: Kriget i Ukraina, konflikten i Röda havet, samt en stark dollar har bidragit till högre kaffepriser.

Samtidigt kan man notera att försäljningen av koffeindrycken Mate, gjord på yerba mate, har ökat tydligt och väntas öka kraftigt de närmaste åren, enligt prognoser. Frågan är dock om den hälsosamma koffeindrycken, som beskrivs som ett alternativ till te och kaffe, verkligen kommer att kunna vara ett substitut för den svarta dryck som svenskar älskar att konsumera.

ANNONS

– Jag skulle säga att det inte finns något alternativ till kaffe. Om du har druckit kaffe varje morgon, vill du ha ditt kaffe varje morgon. Oavsett om priset på det kaffet är 3 dollar eller 1 dollar, kommer det inte ändra på antalet koppar du dricker, menar Ryan Delany, grundare och chefsanalytiker på organisationen Coffee Trading Academy, till CNN.

LÄS MER:Kaffepriset rusar: "Riskerar bli ännu dyrare"

LÄS MER:Så påverkas Sverige av ett storkrig i Mellanöstern

LÄS MER:Inflationen i eurozonen steg oväntat

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS