Elbilsförsäljningen når nytt årshögsta

Elbilsförsäljningen skjuter i höjden i Sverige, visar färsk statistik – i varje jämfört med bensinbilar. Men konjunkturläget visar samtidigt på kräftgång för bilförsäljningen totalt sett.

ANNONS

Branschorganisationen Bil Sweden har publicerat färsk statistik över nyregistreringen av bilar i Sverige i september. Och den visar att andelen rena elbilar för första gången i år ligger högre än i fjol – andelen bilar av totalt antal sålda bilar låg på nästan 45 procent, vilket var högst för i år.

Den överlägset mest sålda elbilen är Tesla Y, som också är den klart mest sålda bilen totalt sett. I september stod Tesla Y för 16 procent av alla personbilsregistreringar, näst mest sålda var Volvo XC60 med en marknadsandel på 4,5 procent. Tesla Y sålde mer än samtliga Volvo-modeller i september.

ANNONS

GP har tidigare rapporterat av avmattningen i elbilsförsäljningen, vilket bekymrar fordonsindustrin i Europa. Utvecklingen har inte heller hjälpts av att flera länder slopat elbilsbonus de senaste åren.

Många bilar som går att ladda

Antalet laddbara bilar – rena elbilar och laddhybrider – stod för två tredjedelar av alla sålda bilar.

Men ser man till antalet sålda bilar speglar försäljningen fortsatt en lågkonjunktur. Den totala registreringen av nya bilar i september uppgick till 25 725. Jämfört med samma månad året innan var det en minskning med 8,6 procent. Och – håll tungan rätt i mun – även om andelen rena elbilar ökade jämfört med fossila, så minskade ändå det totala antalet sålda elbilar med 8 procent.

Ser man till tunga fordon så rasade de elektriska lastbilarna med hela 52 procent i september, på grund av en usel byggkonjunktur.

LÄS MER:Pressade aktiekursen – hotar Volvo Cars långsiktiga finansiering

LÄS MER:Efter Northvoltkrisen – svenska industriledare oroade över att EU ligger efter USA och Kina

LÄS MER:1 600 anställda kan få lämna Northvolt

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS