Överregleringen av våra företag hindrar jobbskapandet och krånglar till det för företagarna, skriver debattörerna.
Överregleringen av våra företag hindrar jobbskapandet och krånglar till det för företagarna, skriver debattörerna. Bild: Pontus Lundahl / TT

Tillåt take away-försäljning av alkohol

Sverige behöver en moderniserad alkoholpolitik som minskar regelkrånglet och gör det enklare för seriösa aktörer att få serveringstillstånd. Slopa matkravet för att få servera alkohol och tillåt take away-försäljning, skriver Oliver Rosengren (M), Johan Hultberg (M) och Gustaf Göthberg (M)

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Sveriges sprudlande restaurangliv har burit en oproportionerligt tung börda för hanteringen av pandemin. Nu är det ett bra läge att modernisera svensk alkohollagstiftning och erbjuda skötsamma restauranger som kämpat för sin överlevnad en ordentlig återhämtning.

Bisarra tillämpningar

Restauranger drabbas av bisarra tillämpningar till följd av alkohollagens krav på att alltid kunna servera mat; en varierad meny, lagad från grunden på serveringsstället. Kraven tillämpas dessutom mer restriktivt i vissa kommuner. Hamburgerrestauranger bedömts ha för få rätter, trots att de har 20 olika burgare. Kaféer i nationella kedjor nekas serveringstillstånd för att de inte lagar all mat från grunden på plats. Nattklubbar behöver kunna servera mat mitt i natten. Exemplen är oräkneliga. Nu behöver Sverige en moderniserad alkoholpolitik som minskar regelkrånglet och gör det enklare för seriösa aktörer att få serveringstillstånd.

ANNONS
Gustaf Göthberg (M), ordförande tillståndsutskottet, Göteborg
Gustaf Göthberg (M), ordförande tillståndsutskottet, Göteborg

Matkravet är ofta källan till att många krögare upplever att alkohollagen är i otakt med det moderna samhället. Utöver att försvåra för företagare och därmed hålla tillbaka jobbskapandet hindrar matkravet nya idéer, som att en frisör kanske vill erbjuda ett glas bubbel till bal- eller bruduppsättningen, vinbarer med ett begränsat utbud av snacks och så vidare.

Minskat regelkrångel

I helgen samlas Moderaterna till arbetsstämma för att besluta om politiken som vi ska förverkliga vid maktskifte om mindre än ett år. Ett löfte är att minska regelkrånglet med 30 procent för företagen. Det finns en rad reformer som visar att vi menar allvar med att göra upp med överregleringen och stärka jobbskapandet i restaurangbranschen:

• Slopa matkravet för att få servera alkohol. Lämplighet att servera alkohol ska inte villkoras servering av varierad mat lagad från grunden. Matkravet bör helt slopas. Det befriar företagare från onödigt krångel och möjliggör nya affärsidéer.

• Tillåt take away-försäljning av alkohol. De flesta restauranger har utvecklat sitt erbjudande med take away. Restauranger med serveringstillstånd bör ha tillstånd att sälja obruten alkohol för avhämtning.

• Möjliggör försäljning av alkohol i samband med hemleverans av mat. Under pandemin använde flera kommuner en alternativ tolkning av befintliga regler för catering för att möjliggöra hemleverans av alkohol från restauranger. Ett regelverk som ger uttryckligt stöd för detta behövs.

ANNONS
Johan Hultberg (M), riksdagsledamot, Västra Götaland Norra
Johan Hultberg (M), riksdagsledamot, Västra Götaland Norra

Moderaternas arbetsstämma kommer utöver de här konkreta förslagen om alkoholpolitiken ta ställning till andra förslag som kommer spela roll för tillståndsreglerad verksamhet. Däribland mer rättvisa tillstånd- och tillsynsavgifter, efterdebitering av avgifter, tidsgarantier för tillståndsgivning och vissa dispenser för krav som medför kostsamma investeringar under uppstart.

Restaurangbranschen erbjuder ofta det första jobbet för unga och utrikes födda. Att minska regelkrånglet är viktigt för att kunna minska arbetslösheten.

Överregleringen av våra företag hindrar jobbskapandet och krånglar till det för företagarna. Restaurangbranschen erbjuder ofta det första jobbet för unga och utrikes födda. Att minska regelkrånglet är viktigt för att kunna minska arbetslösheten.

Oliver Rosengren (M), kommunalråd, Växjö

Johan Hultberg (M), riksdagsledamot, Västra Götaland Norra

Gustaf Göthberg (M), ordförande tillståndsutskottet, Göteborg

ANNONS