Replik
4/12 Inte hållbart att välja bort köttprodukter, Göteborgsvarvet
Vi vill ge en stor eloge till Göteborgsvarvet för ambitionen att vara världsledande på hållbarhetsområdet, och för insikten om att steget att helt skippa köttet behövs för att kunna bära ledartröjan. En övergång till mer växtbaserade livsmedel är centralt för att komma närmare de globala målen. Det är en absolut förutsättning för att kunna säkerställa ett gott djurskydd och en nyckelåtgärd för att säkra matförsörjningen, minimera klimatpåverkan och trygga folkhälsan.
Därför är det tråkigt att läsa kritiken från LRF Västra Götaland. Vi blir lika besvikna som förvånade när en så viktig aktör i den nödvändiga omställningen av livsmedelssystemet väljer att vara en bakåtsträvare. Att en stor del av den vegetariska maten fortfarande importeras beror främst på oviljan till omställning hos tunga spelare som LRF själva, och på politiker som är rädda att stöta sig med dem.
Fullgod kost
Inlägget från LRF tummar också på sanningen på oroväckande många plan. Det går självklart att äta en fullgod växtbaserad kost och tillgodose sig de näringsämnen kroppen behöver. Zink och protein som särskilt nämns i texten är enkelt att få i sig från exempelvis baljväxter. Enligt de Nordiska näringsrekommendationerna bör vi dessutom minska vår konsumtion av rött kött och öka på baljväxter för att minska risken för tjock- och ändtarmscancer samt hjärt- och kärlsjukdomar.
Satsningar på växtbaserad mat är dessutom helt avgörande för att vi ska kunna nå klimatmålen. Även om utsläppen av fossila bränslen elimineras skulle utsläppen från det globala livsmedelssystemet med nuvarande nivåer av animaliskt protein göra det mycket svårt att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 °C. Alla som i det här läget har möjlighet att ta ansvar måste göra det. Här hoppas vi att fler inspireras av Göteborgsvarvet.
Genom att satsa på en växtbaserad och hållbar livsmedelsproduktion i Sverige skulle vi kunna stärka djurskyddet, förbättra folkhälsan och minimera klimatpåverkan
Särskilt missvisande är också LRF:s påstående att svensk djurhållning bidrar till biologisk mångfald genom att djuren betar, när faktum är att en ytterst liten andel av djuren som föds upp i Sverige har tillgång till utevistelse och bete. Över 90 procent föds upp inomhus i djurfabriker, på foder till stor del baserat på grödor som människor kan äta direkt. Det är en svår ekvation att få ihop med en effektiv livsmedelsproduktion. Och en ännu mörkare bild framträder tyvärr när djurvälfärden i djurfabrikerna granskas. Turbokycklingar som växer så snabbt att de får svårt att röra sig och grisar som hålls inomhus hela sina liv är bara två exempel.
LRF Västra Götaland har mycket att lära av förebilden Göteborgsvarvet. Genom att satsa på en växtbaserad och hållbar livsmedelsproduktion i Sverige skulle vi kunna stärka djurskyddet, förbättra folkhälsan och minimera klimatpåverkan. Här hoppas vi att även LRF vill vara en kraftfull aktör framöver, i stället för att backa in i framtiden.
Camilla Bergvall, riksordförande Djurens Rätt
Cecilia Mille, sakkunnig i hållbarhetsfrågor Djurens Rätt