En vegetarisk kost behöver kompletteras med vitamintillskott

Ja, vegetarisk kost kan vara hälsosam, men det kan också en blandkost med kött och mjölkprodukter vara. En helvegetarisk kost behöver vara berikad och kompletteras med tillskott av en rad olika näringsämnen som vitamin B12 och D, vilket Djurens Rätts representanter säkert är medvetna om, skriver Sofia Karlsson och Martin Gustavsson.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Slutreplik

11/12 LRF tummar på sanningen när de förespråkar fortsatt köttätande

4/12 Det är inte hållbart att välja bort köttprodukter, Göteborgsvarvet

LRF är en medlemsorganisation som möter framtidens utmaningar genom att arbeta för en hållbar livsmedelsproduktion i Sverige som är beroende av djuren, både för växtbaserade och animaliska livsmedel.

Sverige har en stark djurskyddslagstiftning och djurhänsyn, och Djurens Rätts beskrivning av djurfabriker stämmer inte överens med den verklighet vi lever i. Vad många inte vet eller blundar för, är att grödor som används för djurfoder odlas till störst del där det inte går att odla mat för oss människor. Marken där gräset växer som djurfoder gör sitt jobb genom att förse oss med mat där odling för annan matproduktion är omöjlig.

ANNONS

Behöver berikas

Ja, vegetarisk kost kan vara hälsosam, men det kan också en blandkost med kött och mjölkprodukter vara. En helvegetarisk kost behöver vara berikad och kompletteras med tillskott av en rad olika näringsämnen som vitamin B12 och D, vilket Djurens Rätts representanter säkert är medvetna om.

När det gäller proteinet i animaliska källor behöver man inte kombinera det med något annat för att det ska vara fullvärdigt. Protein i vegetariska alternativ har ett lägre upptag, även baljväxter tillsammans med cerealier, och man kan därför behöva så mycket som 10–20 gram protein extra per dag för att komma upp i rekommendationerna. Det motsvarar 100–200 gram bönor. Skillnaden är påtaglig också för järn och zink, enligt ny, svensk forskning.

Detta betyder att äta en större mängd mat för att få i sig sina proteinkällor, noga välja berikade livsmedel och komplettera kosten med tillskott av ett antal näringsämnen

För att kompensera det lägre upptaget av järn som vegetarian behöver man äta ungefär fyra gånger mer bönor än kött, och 50 procent mer zink. Detta betyder att äta en större mängd mat för att få i sig sina proteinkällor, noga välja berikade livsmedel och komplettera kosten med tillskott av ett antal näringsämnen. Så vitt vi vet saknas långtidsstudier som visar att berikning och tillskott ger samma hälsoeffekter som att få i sig näringsämnena via kosten.

Vi har full respekt för att folk äter olika och förespråkar en hälsosam, näringsrik och varierad kost. Men som sagt, hållbarhet ska inte endast få definieras av att välja bort kött, vi anser att hållbarhet är så mycket mer. Gör i stället hållbara val med livsmedel från Sverige där de har producerats med omsorg för djuren, miljön och klimatet.

ANNONS

Sofia Karlsson, ordförande LRF Västra Götaland

Martin Gustavsson, vice ordförande LRF Västra Götaland

ANNONS