Zlatanstaty vandaliserad igen – risk för ras

Zlatanstatyn i Malmö har vandaliserats igen. En snara har placerats runt halsen och det har sågats kraftigt i benen.
Nu finns risk att statyn rasar.

ANNONS
|

– Den har utsatts för skadegörelse under natten. Man har sågat i benen. Staket har nu satts upp kring statyn, eftersom det fanns viss risk för att den skulle rasa, säger Tommy Bengtsson, vakthavande befäl vid polisen.

Efter att det blev känt att Zlatan Ibrahimovic blivit delägare i fotbollsklubben Hammarby IF i Stockholm har statyn på Stadiontorget vandaliserats flera gånger, bland annat har saker hängts på den och rasistiska förolämpningar klottrats bredvid statyn.

LÄS MER:Attack mot Zlatan-statyn – skrevs rasistiskt klotter

Nu har det alltså hänt igen.

Larmet om förstörelsen kom in strax efter klockan 02.30 under natten mot torsdagen och polisen utreder händelsen som skadegörelse, men ingen misstänkt finns i dagsläget.

ANNONS

Malmö stad har ordnat med väktare och staket under natten, enligt polisen.

– De kommer sätta upp ett nytt staket då det finns någon form av rasrisk på statyn nu, så folk inte ska få Zlatan över sig när de är ute och går, säger Timmy Jeppsson, inre befäl vid Malmöpolisen, enligt Sportbladet.

LÄS MER:Zlatan är alltid och endast kung i sitt eget land

Det pågår även en kampanj för att statyn ska flyttas från sin plats utanför MFF:s hemarena. Ett medborgarförslag om att skicka statyn till Tele2 arena i Stockholm har fått 500 röster på Malmö kommuns digitala plattform för medborgarförslag. För att ett förslag ska behandlas i en politisk nämnd krävs 100 röster.

Den nya vandaliseringen av statyn har väckt reaktioner, bland annat i fotbollsvärlden.

Damlandslagets stjärnmålvakt, Hedvig Lindahl, har kommenterat händelsen på sin twitter där hon bland annat skriver:

"Jag tycker inte om allt han gör och gjort, men lägg av nu".

LÄS MER:Fem idrottsstjärnor som fått utstå hat och hot

Kvällsposten har varit i kontakt med Peter Linde som är statyns skapare. Han är minst sagt besviken över att hans skapelse fortsätter vandaliseras och förstöras.

– Jag har hållit på i en massa herrans år med den här skulpturen och det är väldigt lätt att förstöra allt som människor gör. Det går på ett nafs och är ingen ansträngning men det är ett jäkla jobb att göra den. Och jag tycker det är sorgligt att man inte förstår och respekterar det. Det är jobbigt, säger Linde till Kvällsposten och fortsätter sedan:

ANNONS

– Jag tror att folk kanske inte vet att det tar flera år att göra en sån här skulptur. Det är inte något man slänger ihop på en eftermiddag bara för skojs skull. Det har lagts ner stort tankearbete och möda på att få det så bra det någonsin går. Precis som Zlatan i sin fotboll anstränger har jag ansträngt mig för att göra en så bra skulptur som möjligt.

Peter Linde beerättar också för tidningen att han har svårt att förstå motivet till att förstöra statyn som står placerad utanför Malmö Stadion.

– Zlatan har gjort en enorm insats för Malmö. Han har ansträngt sig och fört upp dem på kartan. Sedan ska han straffas för att han gör andra saker också? Man kan ju inte vara tvungen att bo i Malmö hela sitt liv? Det här är samma beteende som skapar krig och elände världen över, säger Peter Linde till Kvällsposten.

Våren 2015 tog Svenska fotbollförbundet initiativet att resa en staty över Zlatan Ibrahimovic. Skulptören och konstnären Peter Linde anlitades för uppdraget. Projektet blev offentligt på fotbollsgalan i november 2016.

Skulpturen är totalt cirka 3,5 meter hög och är gjuten i brons, som blir guldskimrande. Statyn väger cirka 500 kilo.

Sockeln är i röd granit och väger cirka åtta ton.

Statyn sattes på plats i början av oktober.

ANNONS