VM-guld till Daniel Ståhl

Kristjan Ceh gick tillfälligt om Daniel Ståhl i den sista omgången – men Ståhl svarade med ett jättekast som mätte hela 71,46.
30-åringen levererade och knep således VM-guldet i Budapest.

ANNONS
|

Det vankades diskusfinal i friidrotts-VM på måndagskvällen. Bland finalisterna fanns den regerande olympiske mästaren, tillika det svenska medaljhoppet Daniel Ståhl.

Men Ståhl skulle komma att stå för en svag inledning. Svenskens första kast mätte ”bara” 63,01, vilket resulterade i en åttondeplats efter den första omgången.

Det andra kastet mynnade ut i en liten ökning, i form av 66,58. Det tredje var sedan desto svagare, och när diskusfinalen hade nått halvtid placerade sig Daniel Ståhl på en fjärdeplats.

Men i den fjärde rundan tände svensken till. Med ett starkt kast, som mätte 69,37, var han plötsligt i ledning. När två omgångar återstod ledde Ståhl fortsatt, dock med Kristjan Ceh hack i häl.

ANNONS

Andra guldet

Och i den sista rundan gick så Kristjan Ceh om Ståhl tillfälligt när slovenen drog till med 70,02, men svensken skulle svara. Med ett jättekast som mätte hela 71,46 – ett nytt mästerskapsrekord – gick Daniel Ståhl om och vann således en dramatisk diskusfinal.

En stund efter triumfen berättade Daniel Ståhl om känslorna:

– Det är det bästa jag har gjort någonsin, resultatmässigt och på en arena. Jag är otroligt stolt. Jag tänkte att jag skulle svara direkt, jag hade 1 000 procent fokus på att vara så stor som möjligt i rörelsen och ta i för kung och fosterland, säger han till TT.

Ståhl fortsätter:

– Jag kände att det skulle bli riktigt långt. Jag hade fullt fokus på att stå kvar i ringen och sedan när resultatet kom… Jag såg inte hur långt det var men när jag såg det på tavlan: wow!

VM-guldet var Daniel Ståhls andra. Det första bärgades i Doha 2019.

LÄS MER:Svenska talangen i chock efter loppet: "Var före"

LÄS MER:Duplantis efter skadan: "Ganska bra tajmning"

LÄS MER:Förkylning stör svenska VM-hoppet: "Olämpligt"

ANNONS