Meraf Bahta vann SM-guld när hon sprang årets första lopp på 3 000 meter. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Västsvensk dominans på 3 000 meter

På damsidan vann Meraf Bahta, på herrsidan var det Sävedalens Vidar Johansson som tog guldet på 3 000 meter på inne-SM i Malmö. Alla pallplaceringar på distansen utom en gick till löpare från Västsverige.
– Det är en grym träningsgrupp som sporrar varandra, sa Vidar Johansson efter loppet.

|

Meraf Bahta hade inte sprungit på distansen 3 000 meter i år. Därmed hade hon inte heller klarat kvalgränsen till inomhus-EM i Polen i början av mars. Större delen av loppet gick i ett tempo som inte hade räckt under kvalgränsen på 9 minuter och tio sekunder. Men den sista tiondelen av loppet ändrade på det, enligt Meraf Bahtas tränare Ulf Friberg.

– Hon försökte hitta ett bra tempo men var lite för långsam. Sedan blir det ett snabbt avslut där hon kan hämta in sekunderna hon ligger bakom. Till slut klarar hon guldet och kvalgränsen ganska kontrollerat, sa han.

Vadskadad favorit

På damsidan vann Meraf Bahta framför de andra Hälle-löparna Samrawit Mengsteab och Linn Nilsson. På herrsidan var Vidar Johansson, Sävedalens AIK, snabbast. Förhandsfavoriten Suldan Hassan slutade trea. Även han tränas av Ulf Friberg, som menar att löparen hämmades av en ond vad.

– Han kände hur han blev sämre och sämre under loppet och kunde inte riktigt trycka de sista varven. Det är många varv och skarpa kurvor så det är alltid lite mer skaderisk inomhus, säger Ulf Friberg.

Hoppas på EM-plats

Guldmedaljören Vidar Johansson var efteråt nöjd med insatsen. Samtidigt har han ännu inte säkrat biljetten till inomhus-EM. På herrsidan är det jämnt och ovisst när det gäller platserna till mästerskapet. Klart är i alla fall att han stärkt sina aktier inför att truppen spikas. Efter loppet fick han frågan i Friidrottskanalens livesändning hur han ser på EM-chanserna.

– Jag kände att jag gjorde allt jag kunde i dag och det gick så bra som jag bara kunnat drömma om. Uttagningar och det administrativa överlåter jag till andra, sa löparen.

Ulf Friberg berömde Vidar Johansson efter loppet.

– Han har tränat bra hela året.

Varför går det så bra för Västsverige på just 3 000 meter?

– Hela det här gänget tränar ihop på lördagar, oavsett vilken förening man tillhör. Vi samkör mycket på herr- och damsidan vilket vi tror är bra, säger Ulf Friberg.

Andreas Kramer, som för några dagar sedan krossade det svenska rekordet på 800 meter, tog enkelt ett nytt SM-guld. Ullevi-löparen sprang in på 1.49:21.

Inne-SM i Malmö

När det gäller 3 000 meter för damer vann Meraf Bahta (Hälle IF) med tiden 9:08.56. På herrsidan vann Vidar Johansson på 8:03.63.

Tävlingarna fortsätter på lördag och söndag från Atleticum i Malmö. Under fredagen avgjordes även 800 meter, kula och herrarnas stavhopp.