Matchen stod 56–0 i paus.
Matchen stod 56–0 i paus. Bild: Thibault Camus

Vann med 88 poäng – nu stängs basketcoachen av

High school-laget Sacred Heart Academy krossade motståndarna Lyman Hall med 92–4. Dagar efter matchen stängde man av sin tränare – för brist på sportslighet.

|

Det var en av de mer ensidiga matcher som någonsin spelats. Sacred Heart Academy ryckte till sig en 29–0-ledning, redan i första perioden. En ledning som sedan ökade till 56–0 till halvtid, enligt New Haven Register.

Slå av på takten? Icke då. Den tredje perioden vann laget med 24–0, vilket ökade på totalställningen till 80–0 efter tre perioder.

Inför den fjärde perioden kanske hemmalaget började tveka lite, varpå man ”bara” gjorde tolv poäng i sista perioden och släppte till två tvåpoängare för de stackars gästerna.

”Är djupt ångerfulla”

Några dagar efter matchen kom beskedet – segrarna Sacred Heart Academy stänger av sin coach Jason Kirck för osportslighet.

”Tjejernas match mot Lyman Hall stämmer inte överens med våra värderingar. Vi är djupt ångerfulla för sättet som matchens slutresultat nåddes.”

Sacred Heart Academy hänvisar till Connecticut Interscholastic Athletic Conference handbok, som lyder:

”Coacher ska vara medvetna om den sportsliga balansen och ska kontrollera poängställningen på ett sätt som är sportsmannamässigt och respektfullt mot motståndarna.”

”De visade ingen hänsyn”

Man har också varit noga med att meddela motståndarna att coachen stängs av. Hos Lyman Hall var det också – föga förvånat – irritation kring matchen och resultatet.

”Sacred Heart visade ingen hänsyn. De pressade oss större delen av den första halvleken och gick in i ett man-mot-man-försvar för att försöka stjäla bollen. De kontrade fort hela matchen och fortsatte skjuta treor så fort de kunde”, skriver Lyman Halls coach Tom Lipka i ett e-mail till Hearst Connecticut Media.

Lyman Hall kom till matchen med fem raka förluster, men hade i samtliga matcher gjort fler än 30 poäng.

Jason Kirck nekas nu att coacha laget i nästkommande match. Han har inte kommenterat händelsen.