”Vad händer om jag inte vaknar igen?”

ANNONS
|

Säsongen 2015 lade den svenske proffsgolfaren Fredrik Jacobson åt sidan. Han hade en betydligt viktigare uppgift. Hans son var hjärtsjuk och Jacobson ägnade sin tid åt att ta hand om honom.

I en dokumentär om familjen Jacobsons kamp mot sonens hjärtsjukdom i Golf Channel berättar familjen om den tuffa tiden.

Max spelade mycket fotboll som liten men föräldrarna Erika och Fredrik oroades tidigt över sonens kondition.

– Som han såg ut och sättet som han sprang på, hur han andades och färgen i hans ansikte sa allt... vi visste att någonting var fel, säger Fredrik.

Obehaglig incident fick konsekvenser

Doktorerna hade gett Max diagnosenastma. Men föräldrarna trodde aldrig att det var hela sanningen, de kände att det fanns något mer. En otäck incident fick dem att söka upp en hjärtspecialist.

ANNONS

– Han gick runt med händerna på golvet och sedan ställde han sig upp och skrek "ah!". Han la sig ned på marken, och jag hade en kudde så jag la den under hans huvud när allfärg bara försvann från hans ansikte. Hans läppar var helt vita. Jag ringde Fidde och sa "det är något som inte stämmer", säger Erika i dokumentären.

Farligt fel på hjärtat

Deras farhågor visade sig stämma. Max hade ettfarlig och ovanlig fel på hjärtat. Utgången kunde vara döden då hans hjärta vid fysisk aktivitet riskerar att inte kunna förse högra hjärnhalvan med syre.

Nu återstod frågan – skulle Max genomgå en riskfylld operation eller inte? Han tog själv beslutet, med sinspelledige pappa som stöd.

– Jag tvekade inte ens om att ta det beslutet. Nu handlade det bara om Max, säger Fredrik.

Max fick bestämma. Och han ville kunna fortsätta röra på sig och idrotta resten av livet.

–Jag var säker på att det skulle bli bra, och jag visste att det var rätt val att genomgå operationen snarare än att riskera livet varje gång jag rör på mig resten av livet, säger Max i dokumentären.

– Max frågade oss: ”Vad händer om jag inte vaknar igen?”. De tankarna och de känslorna... Och att man vet att han tänker det… Det var otroligt tufft. Det var jobbigt att se sin son ligga där med slangar över hela kroppen, genom lungorna och genom munnen. Slangar på armarna, säger Fredrik.

ANNONS

"Är mitt hjärta fixat nu?"

I augusti 2015 genomfördes såden riskfyllda operationen. Den genomfördes – och efter sju timmars nervös och tårfylld väntan utanför operationssalen fick föräldrarna Jacobson träffa sin son igen.

– Han klarade av att viska "är mitt hjärta fixat nu?". Och Freddie svarade "ja, det är fixat, det är gjort", berättar Erika.

Operationen gick väl. I dag deltar Max i juniortävlingar runt om i USA och är vid gott mod.

– Jag var lite ledsen över att behöva gå igenom allt. Men jag känner att jag har ett starkare hjärta nu. Inte för att jag genomgick operationen och fått ett fysiskt sett starkare hjärta, utan mer för att jag har ett starkare hjärta på det sättet att jag har starkare och bättre känslor, säger Max.

ANNONS