Anfallaren Alexander Isak hyllas av förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson. Arkivbild.
Anfallaren Alexander Isak hyllas av förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Tomasson om Isak: "En av de bästa i världen"

I Premier League smällde anfallaren Alexander Isak in 21 mål för sitt Newcastle.
I landslaget väntar han fortfarande på sitt första mål under Jon Dahl Tomassons ledning, men förbundskaptenen hyllar 24-åringen.
– Varje gång jag tittar på hans matcher så ler jag, säger dansken.

ANNONS

Senaste gången Jon Dahl Tomasson befann sig i Eleda stadions pressrum var när det blev kryss mot Halmstad i början av december 2021 och Malmö FF tog hem SM-guldet för andra året i rad under danskens ledning.

Det var slutet på hans resa som MFF-tränare – resan som förbundskapten för Sveriges herrlandslag i fotboll började med en 2–5-smäll borta mot Portugal i Guimarães i mars.

Nu som då har Jon Dahl Tomasson fokus på att landslaget är på en utvecklingsresa och att det är först i höstens Nations League som det är skarpt läge.

"Är så imponerad"

På onsdag väntar Danmark på Parken i Köpenhamn och på lördag ställs Sverige mot Serbien på Friends arena i Solna.

ANNONS

– Nu spelar vi mot två bra motståndare, som båda ska på EM. Det ska inte vi. Först och främst handlar det om att få svar på frågor. Vilka kan spela på den här nivån? Sedan handlar det om att titta på många spelare, säger dansken när landslaget samlats i Malmö.

Vissa spelare behöver inte förbundskaptenens utvärdering under en landslagssamling. Anfallaren Alexander Isak slutade trea i Premier Leagues skytteliga efter att ha svarat för 21 mål för Newcastle på 30 matcher.

– Han är en av de bästa i världen på djupledslöpningar, enligt mig. Varje gång jag tittar på hans matcher så ler jag. För hans löpningar är så bra, jag är så imponerad, säger Tomasson.

I landslaget har Isak svarat för 10 mål på 44 landskamper, men han väntar fortfarande på sitt första blågula mål under Jon Dahl Tomassons ledning.

Efter matcherna mot Portugal och Albanien (1–0) toppas den "skytteligan" av Gustaf Nilsson före Viktor Gyökeres med två respektive ett mål.

Succéanfallaren Gyökeres – skytteligavinnare i Portugal med 29 mål när hans Sporting vann ligan – missar landslagssamlingen efter ett mindre ingrepp i knäet.

Det kan öppna för att Alexander Isak får en mer central roll i anfallet under den här samlingen, men Tomasson pratar ogärna om låsta positioner för spelarna.

ANNONS

Förläger förra veckan

– Så som jag ser på fotboll så ska du kunna röra dig och utnyttja hela planens bredd, så att du inte bara har en position.

Alexander Isak anslöt till A-landslaget redan i måndags förra veckan när det hölls ett förläger i Stockholmsområdet tillsammans med några U21-landslagsspelare.

Detta trots att han ett par tidigare kommit hem från Australien efter att Newcastle mött Tottenham och landslagskamraten Dejan Kulusevski en uppvisningsmatch i Melbourne.

– Han gör det för att han är en bra lagkamrat. Det är vad vi behöver. Spelare som är passionerade och som vill vara en del av det här, säger förbundskaptenen.

Förbundskapten Jon Dahl Tomasson höll en presskonferens när herrlandslaget i fotboll samlades i Malmö.
Förbundskapten Jon Dahl Tomasson höll en presskonferens när herrlandslaget i fotboll samlades i Malmö. Bild: Andreas Hillergren/TT

Fakta: Sveriges trupp

Sveriges trupp till landskamperna mot Danmark och Serbien, målvakter: Robin Olsen, Aston Villa, Viktor Johansson, Stoke, Kristoffer Nordfeldt, AIK.

Försvarare: Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Ludwig Augustinsson, Anderlecht, Samuel Dahl, Djurgården, Emil Krafth, Newcastle, Hjalmar Ekdal, Burnley, Isak Hien, Atalanta, Emil Holm, do, Carl Starfelt, Celta Vigo, Daniel Svensson, Nordsjælland.

Mittfältare och anfallare: Jens Cajuste, Napoli, Emil Forsberg, NY Red Bulls, Samuel Gustafson, Urawa Red Diamonds, Alexander Isak, Newcastle, Simon Olsson, Heerenveen, Dejan Kulusevski, Tottenham, Hugo Larsson, Eintracht Frankfurt, Matteo Pérez Vinlöf, Bayern München, Williot Swedberg, Celta Vigo, Yasin Ayari, Blackburn, Anton Salétros, AIK, Niclas Eliasson, AEK Aten, Sebastian Nanasi, Malmö FF, Gustaf Nilsson, Royale Union, Anthony Elanga, Nottingham.

Fakta: Herrlandslagets landskamper 2024

Herrlandslagets landskamper under 2024 – under nye förbundskaptenen Jon Dahl Tomassons ledning:

Träningslandskamper:

21 mars: Portugal (borta) 2–5.

24 mars: Albanien (hemma) 1–0.

5 juni: Danmark (b).

8 juni: Serbien (h).

Nations League, C-divisionen:

5 september: Azerbajdzjan (b).

8 september: Estland (h).

11 oktober: Slovakien (h).

14 oktober: Estland (b).

16 november: Slovakien (h).

19 november: Azerbajdzjan (h).

ANNONS