Tidigare ledamoten riktar kritik mot IFK Göteborgs styrelse

Anders Almgren var ledamot i IFK Göteborgs styrelse 2021 och 2022 men ställde inte upp för omval 2023. Nu riktar han kritik mot styrelsens arbete.
”Hans åsikter och uppfattning får stå för honom”, skriver IFK Göteborgs ordförande Richard Berkling i ett sms.

ANNONS
|

Anders Almgren satt i styrelsen för IFK Göteborg i två år. Han tillträdde samtidigt som Richard Berkling tog över som ordförande i IFK Göteborg, 2021.

Anders Almgren hade innan han klev på som styrelseledamot varit ordförande i supporterklubben Änglarna och även jobbat för IFK Göteborg i rollen som SLO (Supporter Liaison Officer).

– Det är ingen hemlighet att vi under lång tid har underpresterat och tappat till den allsvenska toppen. Det syns på de sportsliga resultaten, men även i årsredovisningarna, sa han till GP när han tillträdde. Han sa då också:

– När valberedningen ställde frågan, kände jag att jag antingen fick vara beredd att ta ansvar eller också dra igen.

ANNONS

Svaga på att verkställa beslut

Inför årsmötet 2023 valde Anders Almgren att inte ställa upp för omval. I en intervju med Alltid Blåvitt på supportersajten Svenskafans.com berättar han om anledningen.

Almgren menar att det berodde på att han ansåg att de i styrelsen inte uppfyllde ”avgörande moment” som en styrelse ska göra. Han beskriver att de hade väldigt få förberedda samtal inom styrelsegruppen utan att personer från verksamheten var närvarande.

– Det gör det svårt att tänka fritt i styrelsen och att förbereda stringenta frågor till verksamheten, som kan tillföra något. En styrelse behöver arbeta både själva och tillsammans med verksamheten. Vi var dessutom svaga på att följa vanlig styrelseformalia – verkställande av fattade beslut, uppföljning och liknande, säger han till Alltid Blåvitt.

– Det här kan låta som smågrejer, men jag ser det som grundläggande i kompetent styrelsearbete. Det är helt avgörande för styrelsens förmåga att ha ordning och reda omkring sig, lösa sitt uppdrag enligt stadgarna och tillföra värde i organisationen.

Lyfte bristande arbetsmetoderna flera gånger

Han menar att han vid upprepade tillfällen lyfte fram styrelsens bristande arbetsmetodik utan att det ledde till några avgörande förändringar.

Ett bristande styrelsearbete kan enligt Almgren göra att man missar att göra nödvändiga förändringar i verksamheten och att man på sikt halkar efter konkurrenter.

ANNONS

– För egen del ledde det till en samvetsfråga. Ska jag sitta i IFK Göteborgs styrelse, så är målet att bidra till att vi vinner SM-guld, samtidigt som vi bygger en verksamhet som långsiktigt kan vara topp tre i landet. Om vi INTE lyckas med det, så ska jag åtminstone med gott samvete kunna säga att ”vi gjorde allt vi någonsin kunde”. Jag tyckte inte att vi var där – och jag lyckades inte få till en förändring. Alltså kunde jag inte sitta kvar.

Vill inte kommentera i media

Han avslutar intervjun med att han inte kommer kommentera frågan i media. När GP når Anders Almgren avböjer han också att kommentera ytterligare.

– Jag kommer inte kommentera det över huvud taget utan du får jobba med det du har. Det är ett principbeslut jag har tagit.

Borde inte föreningsdemokratin må bra av att man luftar synpunkter inte bara på de egna forumen?

– Absolut, samtidigt har man som medlem ett ansvar att söka information. De får gå till Blåvittkanaler helt enkelt.

Den här kritiken är den riktad mot Richard Berkling som var ordförande under de åren som du var ledamot?

– Jag har inga kommentarer utöver texten. Men notera att jag inte nämner några namn.

ANNONS

Vill du se någon förändring i vilka det är som leder IFK Göteborgs styrelsearbete framåt?

– Jag har svarat på det jag ville svara på med den intervjun. Jag har inga mer kommentarer.

IFK Göteborgs ordförande Richard Berkling svarar GP via sms:

”Det är inget vi kommenterar i media vilket även Anders Almgren konstaterade i sin intervju. Vi har medlemsmöten och löpande dialog med medlemmarna, senast föregående vecka där vi hade en chans att resonera tillsammans. Hans åsikter och uppfattning får stå för honom”, skriver Richard Berkling.

Årsmötet där bland annat styrelsen och ordförande väljs hålls under våren.

LÄS MER:IFK Göteborgs ledning om fiaskot och sin egen framtid

LÄS MER:Anders Almgren om varför han tackar ja till styrelsen i IFK Göteborg

LÄS MER:Richard Berkling är IFK Göteborgs nye ordförande

ANNONS