Therese Johaug med sanslös kross i norska mästerskapen

Therese Johaug sätter sig i respekt inför en eventuell comeback på VM nästa år. I norska mästerskapen vann hon tremilen – med nästan tre minuter.
– Att det skulle gå så bra hade jag inte förväntat mig, säger hon till NRK.

ANNONS
|

Therese Johaug, 35, avslutade karriären för två år sedan. Den senaste tiden har hon hintat om en comeback inför VM på hemmaplan i Trondheim nästa vinter. Hon har sagt att hon är sugen på VM, och då främst femmilen, och att det som avgör om hon satsar på det eller inte är om det känns okej att vara borta från dottern, som föddes i maj i fjol, och om hon känner att formen finns.

För några veckor sedan drog hon på sig nummerlappen och ställde sig på startlinjen igen och vann med två minuters marginal ett lopp över 17 kilometer i Schweiz.

ANNONS

På lördagen körde hon tremilen, i fristil med individuell start, i NM (norska mästerskapen) i Lillehammer mot den norska eliten.

– Jag är lite nervös, det ska jag erkänna. Jag är spänd på dagsformen och var jag står i förhållande till de andra, sa hon till NRK inför loppet.

Sedan visade hon direkt att formen fanns.

Krossade alla

Efter nio kilometers åkning ledde Johaug med nästan 50 sekunder och halvvägs in i loppet var ledningen 1,24 minuter stor. Med knappt en mil kvar var ledningen över två minuter stor.

– Det är nästan så att man inte tror att klockorna går rätt. Johaug med en maktdemonstration, säger NRK:s Jann Post i sändning.

– Det här är vilt. Det är en chock för hela skidvärlden, fyller expert Fredrik Aukland i.

När tävlingen summerades var det aldrig något snack om saken. Johaug vann med två minuter och 49 sekunder.

– Jag är väldigt överraskad själv. Först och främst är det väldigt roligt att köra igen och känna tävlingsnerven. Att det skulle gå så bra hade jag inte förväntat mig, säger hon till NRK.

Trots krossen vill hon inte ge besked om det blir någon satsning mot VM i februari-mars nästa år.

ANNONS

– Det är mycket som ska stämma på hemmaplan.

”De borde vara närmare”

Två blev Sophia Laukli och trea slutade långloppsåkaren Magni Smedås. Laukli representerar dock USA i Fis-tävlingar så hon var inte med i kampen om NM-medalj. I och med det gick silvret till Smedås och bronset till fyran i loppet Astrid Øyre Slind.

– Jag hade hoppats att det skulle vara närmare mig, det måste jag vara ärlig med. De har haft en hel säsong bakom sig men jag tycker de borde vara närmare, säger Johaug om att hon är så långt före sina konkurrenter.

Therese Johaug har bland annat fyra OS-guld, 14 VM-guld och 78 världscupsegrar på meritlistan.

2016 stängdes hon av för dopningsbrott, efter att ha testat positivt för den otillåtna substansen Clostebol som hon ska ha fått i sig via en läppsalva, och missade VM i Lahtis 2017 och OS i Pyeongchang 2018.

Resultatet i NM-tremilen:

1. Therese Johaug, 1:13:52,3

2. Sophia Laukli, +2:49,4

3. Magni Smedås, +2:51,3

4. Astrid Öyre Slind, +3:15,3

5. Heidi Weng, +3:34,0

LÄS MER:Svenskorna om Johaug: "Många kan slå henne"

LÄS MER:Johaug om VM-comeback: "Jag vill och hoppas"

LÄS MER:Therese Johaug har gift sig – se bilderna från bröllopet

ANNONS