Taekyon Taekwondo vill visa att det finns positiva krafter i Angered

För tre år sedan startade Amir Kader klubben Taekyon Taekwondo i Angered. Trots klubbens korta levnadstid har Taekyon redan fått uppmärksamhet för sina idrottare. För Amir är det viktigt att klubben bidrar till samhället och är en positiv kraft i förorten.

ANNONS
|

Amir Kader flyttade till Angered när han var 11 år. I dag är han30 och har hållit på med taekwondo i 19 år. För tre år sedan startade han Taekyon i Angered och tack vare bland annat Arian och Sepehr Mirzadeh har klubbens idrottare redan haft möjlighet att delta på stora mästerskap och vinna SM-guld. Något som är viktigt för en liten förening.

– Det betyder allt. Det ger oss en sådan drivkraft att fortsätta. Det finns föreningar som har funnits i över 20 år och som aldrig har haft möjlighet att komma ut till ett EM eller VM. Vi har funnits i tre år och har internationella medaljörer och folk har kvalat in till landslaget. Föreningen lyfts hela tiden och det är alltid kul med positiv feedback, säger Amir Kader.

ANNONS

"Finns faktiskt positiva saker också"

Bilden av Angered i medier är oftast negativ. Rubriker om bränder, skjutningar och gängbråk är inte ovanliga. För Amir är det viktigt att Taekyon med sina framgångar kan hjälpa till att visa att det också finns positiva krafter i förorten.

– Det skrivs så mycket om förorterna och man får aldrig fram det positiva. Men det finns faktiskt positiva saker också och jag vill få ut det. Vi har landslagsrepresentanter som tävlar internationellt. Det är en jättegrej att vara med på VM i Egypten för en Angeredsförening, säger Amir.

Men Taekyon vill inte bara vara en taekwondoklubb. Man vill också erbjuda andra saker.

– Vi erbjuder olika plattformar och utbildningar. Vi tipsar varandra om jobb och hjälps åt med cv och annat. Alla medlemmar och ungdomar vet att vi är en ideell förening och att vi bryr oss från hjärtat. Därför tror jag de har större förtroende för oss än för polisen och jag tror mer på föreningslivet än på fler poliser till exempel, säger Amir och fortsätter:

– Vissa ungdomar är avstängda från skolan och portade från fritidsgårdar. Det bildas ilska och man känner sig exkluderad. Då är det enkelt att hamna i fel umgänge men vi öppnar våra dörrar och bjuder in dem.Vi erbjuder aktiviteter, resor, ledarskap, inkludering och en familjekänsla.

ANNONS
ANNONS