Bild: HARALD STEINER

Sverige kommer köra Tour de ski

Norge har valt att bojkotta - men Sverige kommer köra Tour de Ski med start på nyårsdagen, det meddelar landslagschefen Anders Byström.
– Vi har ett lag med stor potential där det finns en stark kollektiv önskan att få komma i väg och tävla, säger han på förbundets hemsida.

ANNONS
|

Coronapandemin och därmed smittorisken ledde till att Norge tidigare i veckan meddelade att man inte kommer delta i Tour de ski mellan 1-10 januari.

"Smittrisken i samband med resorna till och under Tour de Ski har inte förändrats i någon väsentlig mening jämfört med vår tidigare utvärdering. Att resa mellan länder i Europa under en pandemi medför en oacceptabelt hög smittrisk", sa Øystein Andersen, medicinskt ansvarig på förbundet, i ett pressmeddelande.

Då meddelade Sverige att man skull avvakta ett beslut. Men nu har man bestämt sig för att delta.

Det meddelar landslagschefen Anders Byström.

– Vårt mål har hela tiden varit att kunna åka. Vi har ett lag med stor potential där det finns en stark kollektiv önskan att få komma iväg och tävla. De har varit enormt tålmodiga i väntan på detta, säger han på förbundets hemsida.

ANNONS

Läkaren ger tummen upp

Beslutet ska ha fattats i samråd med landslagläkaren Per ”Pliggen” Andersson.

– Vi har arbetat hårt med att minimera riskerna för att få in smitta i truppen. FIS förändringar på plats och vår egen planering för resa, boende och transporter på plats har nu justerats så pass mycket att jag kan känna mig trygg i att ge klartecken för laget att åka, avslutar Per Andersson, medicinskt ansvarig läkare.

ANNONS