Svenskt rekord av Andreas Kramer

Under Karlstad Grand Prix stod många friidrottare för fina prestationer. Andreas Kramer och Angelica Bengtsson putsade de svenska rekorden och Daniel Ståhl slog till med ett kanonkast.

|

Med bara ett par veckor till EM i Berlin visade flera svenskar fin form i Karlstad Grand Prix.

För ett år sedan, i samma tävling i Karlstad, sprang Sävedalens AIK:s Andreas Kramer in på svensk rekord på 800 meter. Nu gjorde han samma sak - Kramer vann loppet på 1,45,0 och putsade därmed sitt eget svenska rekord. Han hade tufft motstånd i bland andra kenyanen Cornelius Tuwei och burundier Antoine Gakeme som kopplade greppet om loppet. Men på sista varvet tog sig Kramer ikapp och förbi.

— Jag kände mig stark och ville gå om hela tiden på sista varvet och fick springa några extra meter i kurvan, så helt optimalt lopp var det inte. Slå svenskt rekord här och vinna, det kan inte bli bättre, säger Kramer till SVT.

Ännu ett svensk rekord putsades i Karlstad. Angelica Bengtsson höjde det svenska rekord hon själv satte i början av juli med en centimeter när hon sitt andra försök klarade 4,73.

— Jag har varit rätt så sjuk. Det var därför jag gick in på 4,30. Jag trodde inte att det skulle bli så mycket högre. Men det blev det, säger hon till SVT.

Efter rekordet höjde Bengtsson ribban till 4,83 men där tog det stopp. Örgrytes Malin Dahlström slutade tvåa på höjden 4,10 - på samma höjd som Hanna Jansson, Ullevi.

Även Ståhl och Duplantis visade form

Diskusjätten Daniel Ståhl slog till med årets bästa kast när han nådde 69,11 meter i den fjärde omgången - nytt banrekord och tredje längst i världen i år.

Supertalangen Armand Duplantis hade en tuff inledning när han rev de två första försöken på ingångshöjden 5,55. Efter det gick det lättare och han vann tävlingen på 5,80 och försökte efter det på svensk rekord-höj 5,94 men med tre rivningar som resultat.

Hassan vann - men klarade inte drömgränsen

I damernas 100 meter vann Irene Ekelund på tiden 11,75, vilket inte räcker för att kvala in till EM. På andra plats sprang Ullevis Caludia Payton in på personligt rekord - 11,77. En annan Ullevi-löpare som hade en bra dag i Karlstad var Dennis Forsman som vann herrarnas 400 meter på säsongsbästa 47,88.

Ullevis stortalang Suldan Hassan sprang 3000 meter och kom till Karlstad med målet att springa på under 8 minuter. Så snabbt gick det inte men Hassan vann loppet, på säsongsbästa 8,08,81.

Damernas höjdhopp vanns av redan EM-klara hemmahopparen Sofie Skoog. Hon försökte på personliga rekordhöjden 1,95 men stannade på 1,90.

EM i Berlin avgörs 7-12 augusti.