Svenska ridsportförbundet vill få till stadgeändring i RIF

Efter den senaste tidens debatt kring hästvälfärd och uppdagande om våld mot hästar, vill Svenska ridsportförbundet bland annat förbättra Länsstyrelsens tillsynsverksamhet – och få till en stadgeändring i Riksidrottsförbundet.
– Vi tar ansvar för det som ligger under vårt paraply med vårt regelverk. Men vi är ingen myndighet som utövar myndighetsutövning i relation till privata näringsidkare, säger Johan Fyrberg, generalsekreterare för SvRF till tidningen Ridsport.

ANNONS
|

I november publicerade danska tv-kanalen TV2 en dokumentär som visade hur hästar hos den danska landslagsryttaren och framgångsrika hästföretagaren Andreas Helgstrand reds under plågsamma former.

Dokumentären följdes av en hätsk debatt kring hästens välfärd inom ridsporten i både Danmark och Sverige. I mellandagarna publicerade Aftonbladet en artikelserie med intervjuer där hästskötare vittnar om oetiska träningsmetoder av hästar även i Sverige.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig och på sociala medier har en högljudd debatt med kritik mot bland annat Svenska ridsportförbundet bubblat vid årsskiftet.

Vill se tillsyn även av träningsmetoder

Nu har SvRF gått ut i en debattartikel i tidningen Hippson, där man uppmanar alla verksamheter inom svensk hästnäring att ta gemensamt krafttag för ökad och förbättrad tillsyn inom branschen, med hänvisning till ansvariga myndigheterna jordbruksverket och landets länsstyrelser.

ANNONS

”Tillsammans måste vi också utveckla kontrollen från dagens viktiga men otillräckliga fokus på omvårdandet av hästar, utfodring, vatten och skötsel, till att också tydligt omfatta träningsmetoder och vardagshantering”, skriver man i denna, bland annat.

– Här skulle SvRF kunna bli en part och få en roll när det gäller att utveckla tillsynen när det gäller hur hästar tränas, säger Johan Fyrberg till tidningen Ridsport.

Enligt Johan Fyrberg har förbundet redan varit i kontakt med Hästnäringens nationella stiftelse, HNS, som är en paraplyorganisation för hästnäringen i Sverige. Man söker även kontakt med Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Vill vidga begreppet ”idrottslig verksamhet”

Samtidigt lyfter han att förbundet är begränsade när det kommer till att dra in tävlingslicenser eller liknande när otillåtna träningsmetoder uppdagas, när dessa inte sker inom verksamheter med direkt koppling till SvRF, såsom ridklubbar, ridskolor och tävlingar – utan hos privata näringsidkare.

Detta skulle kunna underlättas genom att få till en stadgeändring inom Riksidrottsförbundet, menar Fyrberg.

– Det handlar om att få Riksidrottsförbundet att vidga begreppet idrottslig verksamhet till att gälla utanför sådant som är direkt kopplat till våra aktiviteter, säger han.

Under fredagen har Svenska ridsportförbundet även upprättat en guide på sin hemsida för hur man kan agera om man misstänker att en häst far illa. Tidigare har också Svenska varmblodsföreningen, SWB, meddelat att man tänker upprätta en visselblåsarfunktion med anledning av den senaste tidens avslöjanden.

ANNONS

LÄS MER:OS-legendaren om skandalen: "Man blir tokig"

LÄS MER:Helgstrand-dokumentären sänds i svensk tv

LÄS MER:SVRF:s ordförande om TV2:s avslöjande: ”Får rysningar av att det är så här”

ANNONS