Svensk skrällpoäng i VM – oavgjort mot Norge

Sverige lyckades knipa en poäng mot storfavoriterna Norge i lördagens stora tungviktsmöte i handbolls-VM. En kvartsfinalplats är nu inom räckhåll för blågult. Efter en jämn match skrevs slutsiffrorna till 30–30 – efter otrolig dramatik.
– Jag är otroligt stolt över tjejerna, över det jobb de lägger ner, det var magiskt, säger förbundskapten Tomas Axnér till Viasat.

ANNONS
|

Det var ett revanschsuget Sverige som kom till start. I lagens senaste möte, bronsmatchen i OS, blev det norsk seger med 36–19.

Men den här gången bjöd Sverige upp till dans.

Det som utspelade sig i arenan i Castellón var en match mellan två av turneringens försvarsstarkaste lag, så den som kom för att se en målkavalkad blev nog besviken.

Det första svenska målet kom först efter tre och en halv minut när Emma Lindqvist snodde åt sig bollen i ett norskt anfall till 1–1.

Norge hade flera fina chanser men i sin allra första VM-match storspelade Evelina Eriksson under första halvlek.

ANNONS

Det svänger fort i hockey, men det gör det även i handboll. Lagen följdes åt under den första halvleken och turades om att ha ledningen. I halvtid var det dock en norsk tvåmålsledning 14–12, något som märktes på den mycket engagerade norska klacken.

Den andra halvleken började precis lika jämnt som den första. Sverige tvingade fram misstag hos de norska spelarna, och vice versa. Det skulle dröja till den sista minuten innan avgörandet.

Med fem sekunder kvar på klockan lobbade Olivia Mellegård in 30–30 och gav Sverige en poäng.

– Jag visste att det var nära slutet så jag hoppade och chippade in bollen. Vi är med hela tiden och att ta poäng mot Norge känns nu som en seger, säger Mellegård till Viasat.

– Det är bragdartat, säger Martin Frändesjö i Viasats studio.

Även förbundskapten Tomas Axnér var nöjd efter matchen:

– Jag känner att den taktiska planen funkade väldigt bra. Vi har nött mycket på 7–6-spel men egentligen aldrig använt det tidigare. Men det passar oss bra, vi blev aldrig stressade i det spelet. Och så fick vi hål på de norska målvakterna, det var en jätteviktig faktor, säger han till Viasat.

– Jag är otroligt stolt över tjejerna, över det jobb de lägger ner, det var magiskt.

ANNONS

Sverige behöver nu vinna mot Rumänien, som redan är borträknat från slutspel, samtidigt som Nederländerna förlorar mot Norge för att säkra en blågul kvartsfinalplats.

ANNONS