När Frida Karlsson tog silver i damernas 10 kilometer fristil innebar det Sveriges bästa skid-VM hittills.
När Frida Karlsson tog silver i damernas 10 kilometer fristil innebar det Sveriges bästa skid-VM hittills. Bild: Christine Olsson/TT

Svensk rekordnotering efter Karlssons silver

Skid-VM i Planica är Sveriges bästa hittills sett till antalet guld- och silvermedaljer.
– Framgång föder framgång, säger Frida Karlsson efter silvret på 10 kilometer fristil.

ANNONS
|

På VM i längdskidor i Falun 2015 noterades Sverige för totalt nio medaljer. Efter Karlssons silver och Ebba Anderssons brons i Planica är nu Sverige uppe i totalt åtta medaljer (samma antal som i Val di Fiemme 1991 och i Oberstdorf 1987) – och det finns goda chanser till ytterligare VM-medaljer i Slovenien då de blågula åkarna är medaljkandidater i de lopp som återstår.

Oavsett, VM i Planica är nu Sveriges bästa VM hittills. Inte sett till antalet medaljer totalt, men till antalet ädla medaljer. Då guld slår högst, därefter silver och sedan brons slår VM i Slovenien alla de tidigare världsmästerskapen.

ANNONS

I Planica har det nu blivit tre guld, tre silver och två brons. Så här gick det i för svensk del tidigare framgångsrika världsmästerskap:

+ Falun 2015: två guld, fyra silver, tre brons.

+ Val di Fiemme 1991: två guld, fem silver, ett brons.

+ VM i Oberstdorf 1987: tre guld, två silver och tre brons.

Med andra ord: VM i Planica är Sveriges bästa och det var Karlssons silver som satte det nya rekordet.

– Det visar bara vilket starkt lag vi har, säger Karlsson.

TT: Vad säger du om mästerskapet hittills?

– Verkligen jättebra, allt ska stämma. Vallarna gör ett superjobb, allt runt omkring har varit upplagt för att vi ska klara av de här medaljerna.

TT: Varför har det stämt så bra?

– Jag tror att vi fick en sådan himla bra start, det ger oss en trygghet. Framgång föder framgång, nu är det bara att fortsätta segla på den här vågen.

ANNONS