Scottie Scheffler vann PGA-tourens finaltävling.
Scottie Scheffler vann PGA-tourens finaltävling. Bild: Jason Allen/AP/TT

Suveräne Scheffler vann slutspelet – och miljonerna

Scottie Scheffler darrade en smula. Sedan visade han ännu en gång varför han är världens bästa golfspelare.
Amerikanen får 25 miljoner dollar för segern i PGA-tourens finaltävling.

ANNONS

Scottie Scheffler har varit bäst på mycket i år och när det var dags att knyta ihop säcken, och säkra segern i PGA-tourens säsongslånga Fedex Cup, visade han en av sina stora styrkor.

Tidigt under slutrundan hade Schefflers ledning växt till hela sju slag ned till landsmannen Collin Morikawa. Men plötsligt började Scheffler stöka till det. Ett grovt missat utslag på sjuan följdes av en dundermiss i form av en "socket" från bunkern på åttan. Vips så hade ledningen krympt till två slag.

Men Scheffler är expert på att skaka av sig sina misstag och studsa tillbaka från dåliga hål – så också den här gången.

ANNONS

Tre raka birdies

Ett fenomenalt utslag direkt på nian, i ett pressat läge där den stora ledningen var på väg att rinna honom ur händerna, ledde till en enkel birdie.

På tian kom en birdie till. Samma sak på elvan. Ordningen var återställd.

Till slut kunde 28-årige Scheffler defilera mot karriärens första tourfinalseger på East Lake utanför Atlanta, Georgia. Scheffler vann med fyra slags marginal till Morikawa och ytterligare två ned till trean Sahith Theegala, också han från USA.

Scottie Scheffler är fullständigt överlägsen som världsetta efter en säsong som är det bästa som golfvärlden skådat sedan Tiger Woods glansdagar.

Bara under mars och april vann Scheffler fyra tävlingar, bland annat The Players Championship ("den femte majorn") och majorn US Masters (före Ludvig Åberg).

Våren fortsatte med att Scheffler fick uppleva omvälvande händelser av vitt skilda slag. I maj blev han pappa för första gången. Senare samma månad greps han av polis bara ett par timmar innan den andra rundan av PGA-mästerskapet, efter en trafikincident utanför banan.

– Det är svårt att sätta ord på hur det här året har varit för mig, säger Scheffler i segerintervjun.

OS-guld i Paris

Storspelet har fortsatt på en enormt hög nivå. Inte minst i OS i Paris, där Scottie Schefflers makalösa avslutning räckte hela vägen till guld.

ANNONS

Scheffler inledde PGA-tourens slutspel som etta och satt sedan i förarsätet hela vägen till det 72:a hålet på East Lake – och den hisnande prischecken på 25 miljoner dollar, motsvarande cirka 255 miljoner kronor.

Ludvig Åberg fick nöja sig med 795 000 dollar (drygt åtta miljoner kronor), trots allt en hyfsad slant för svenskens 16:e-plats.

ANNONS