Bild: MATHIAS BERGELD

Suveräne Isabell Werth tog tredje raka världscupsegern

För tredje året i rad stod Isabell Werth som slutsegrare i världscupfinalen i dressyr.
Efter tyskans totalt femte världscupseger passade hon på att hylla publiken i Scandinavium.
– Jag fick rysningar, säger hon.

ANNONS
|

Det börjar bli en tradition att de som tittar på dressyrfinalen i världscupen får lyssna till den tyska nationalsången och se Isabell Werth stråla högst upp på pallen. Årets final i Göteborg blev inget undantag.

49-åringen visade klassen när hon behövde det och red som näst sista ryttare upp i topp. På hästen Weihegold flög hon fram över sanden – men med sedvanlig tysk disciplin och kontroll.

Publiken, 11 700 till antalet denna kväll, gav henne samma bemötande som de svenska ryttarna och när hon travade runt manegens kanter efter sin show ville applåderna inte sluta regna ned över henne.

ANNONS

Nu återstod bara en konkurrent. Landsmaninnan Helen Langehanenberg. Och även om Langehanenberg gjorde sitt yttersta för att störa suveränen i topp – och under några starka sekunder skapade en nästan andäktig stämning i Scandinavium kom hon aldrig riktigt nära Werth.

88,871 var segerprocenten. Marginalen till tvåan Laura Gravies var knapp, amerikanskan hade skrapat ihop 87,179 några ekipage tidigare, men tillräcklig för att för tredje året i rad stå högst upp på pallen.

– Det känns fantastiskt. Min häst förtjänar det. Jag kände mig nästan för säker och blev lite arrogant, vilket var onödigt. Men det var nästan perfekt annars. Det var verkligen fantastiskt och stämningen och atmosfären var väldigt bra, säger Isabell Werth.

Medaljen var en av många som Isabell Werth samlat på sig. I prisskåpet finns sedan tidigare bland annat fyra tidigare världscupsframgångar, en handfull OS-guld och utöver det ett stort antal silver och guld i VM och EM.

– Det är min passion. Jag älskar vad jag gör. För mig finns det ingen brist på motivation. Jag gillar det fortfarande, säger hon.

"Jag fick rysningar"

Liksom nästintill samtliga ryttare passade både Isabell Werth och Laura Gravies på att hylla den göteborgska publikens engagemang.

– Jag fick rysningar. Hästarna älskar verkligen det här. Oavsett vem som rider stödjer de oss. Det är inte bara de svenska ryttarna utan alla och det gör det verkligen kul. Det skapar mycket känslor, säger världsettan Werth.

ANNONS

– Publiken var fantastisk. Du undrar alltid hur det går men när du hör publiken klappa med tänker du att det går bra, säger Laura Gravies.

Tävlingen i sin helhet bedömde de svenska ryttarna Patrik Kittel och Tinne Vilhelmsson Silfvén som en av de främsta de ridit.

– Jag tror inte jag har varit med om en sån här final, någonsin, säger Kittel.

ANNONS