LeBron James är den OS-idrottare som har flest följare på sociala medier med sina drygt 240 miljoner följare. Arkivbild.
LeBron James är den OS-idrottare som har flest följare på sociala medier med sina drygt 240 miljoner följare. Arkivbild. Bild: Steve Marcus/AP/TT

Superstjärnorna som kommer till OS i Paris

OS i Paris stundar.
Flera superstjärnor, med miljontals följare och fans, väntas inta den franska huvudstaden.
TT har listat några av de absolut största stjärnorna.

ANNONS

+ USA:s herrbasketlag

Ohotad etta på listan är det "dream team" som USA i vanlig ordning skickar till de olympiska spelen. Och årets lag är inte mindre stjärnspäckat än något annat.

Superstjärnor som LeBron James, Stephen Curry och Kevin Durant har tillsammans flera hundra miljoner följare på sociala medier, och står sig högt på listan över OS-stjärnor.

USA:s "dream team" åker till Paris för att försöka försvara sitt OS-guld, och knipa lagets 17:e OS-guld i basket på herrsidan.

+ Alexia Putellas och Aitana Bonmatí

Om OS-fotbollen har något låg status på herrsidan, så är det raka motsatsen mot vad den har på damsidan. Samtliga av lagen som kvalat in tar ut sina absolut bästa spelare, och Spanien är inget undantag.

ANNONS

Både Alexia Putellas och Aitana Bonmatí, som tillsammans har utsetts till världens bästa fotbollsspelare på damsidan under de senaste tre åren, finns med i den spanska truppen. Världsstjärnorna spelar båda till vardags i Barcelona.

+ Simone Biles

Simone Biles är en av OS-idrottens absolut största stjärnor.

Amerikanskan slog igenom med dunder och brak under VM 2014 när hon som 17-åring blev första amerikanska kvinna att ta fem guldmedaljer i samma mästerskap. Två år senare, i OS 2016, knep hon fyra OS-guld. Sedan dess har gymnasten varit sportens överlägset största stjärna.

Biles har inför mästerskapet hintat om att OS i Paris kan vara det sista hon gör innan hon lägger skorna på hyllan.

+ Rafael Nadal

Tennisstjärnan är i slutet av sin karriär, och OS i Paris ser ut att bli en av 38-åringens sista stora turneringar i karriären.

Nadal har vunnit 22 grand slam-titlar, varav 14 på gruset på Roland Garros vilket har gjort att han ses som världens genom tiderna bästa grusspelare.

Passande nog spelas sommarens OS-tennis just där, på Roland Garros i Paris.

+ Marta

Marta är även hon i sluttampen av sin karriär, och brassen har berättat att hon planerar att avsluta landslagskarriären efter 2024. Därmed blir OS i Paris den sista dansen för fotbollsikonen.

ANNONS

Marta gjorde sitt första OS redan 2004 i Aten, och har två silvermedaljer. Den ädlaste saknas dock fortfarande. Hon är historisk som den enda kvinnan att göra mål i fem raka olympiska spel. Ingen har gjort fler VM-mål än Marta, på varken dam- eller herrsidan.

+ Caeleb Dressel

Caeleb Dressel är det närmsta en Michael Phelps-efterträdare som USA kommer. Simstjärnan tog storslam under OS i Tokyo och vann fem av fem guldmedaljer.

Senare tog amerikanen en paus från simningen, efter att ha kämpat med psykisk ohälsa. Nu är 27-åringen tillbaka för att fortsätta jaga OS-guld och utöka sin meritlista bestående av 21 VM-guld och 7 OS-guld.

+ Sha'Carri Richardson

Löparprofilen Sha'Carri Richardson har med sin färgstarka personlighet gjort sig populär i friidrottsvärlden.

Men trots sina 24 år och framgångsrika karriär gör amerikanskan först nu OS-debut. Richardson missade OS i Tokyo efter att ha blivit avstängd för att ha testats positiv för cannabis.

Nu siktar kortdistanslöparen på att ta hem sitt tredje mästerskapsguld (två VM-guld i Budapest 2023), men konkurrensen är hård. Richardson må vara snabbast i år med 10,71, men genom tiderna har de båda jamaicanskorna Shericka Jackson och Shelly-Ann Fraser-Pryce varit snabbare.

Marta har annonserat att hon kommer sluta i landslaget efter året. Arkivbild.
Marta har annonserat att hon kommer sluta i landslaget efter året. Arkivbild. Bild: Eraldo Peres/AP/TT
ANNONS