Stora oklarheter kring Muriel Furrers död: ”Allt som finns är rykten”

Cykel-VM har överskuggats av fredagens nyhet att 18-åriga Muriel Furrer dött efter en krasch i torsdags.
Tre dagar efter kraschen råder fortsatt oklarheter om hur, när och var kraschen skedde och hur räddningsarbetet gick till.

ANNONS
|

Det var torsdags som den schweiziska cyklisten Muriel Furrer, 18, kraschade illa under damjuniorernas linjelopp på cykel-VM i Zürich. Samma dag meddelade internationella cykelförbundet UCI att läget för 18-åringen var kritiskt och dagen efter kom beskedet att hon dött till följd av de huvudskador hon ådragit sig i kraschen.

"Våra hjärtan är krossade, vi saknar ord. Vi har förlorat en varmhjärtad och underbar ung kvinna som alltid bar på ett leende. Vi förstår det inte, vi känner bara smärta och sorg", skrev det schweiziska cykelförbundet.

I samråd med Furrers familj togs beslutet att fortsätta VM-tävlingarna, som på söndagen avslutas m ed herrarnas linjelopp.

ANNONS

”Allt som finns är rykten”

Tre dagar efter dödsolyckan råder fortsatt oklarheter kring hur olyckan och det efterföljande räddningsarbetet gick till.

Efter kraschen flögs Muriel Furrer i ambulanshelikopter till universitetssjukhuset i Zürich och det har cirkulerat uppgifter om att det dröjde över en timme efter olyckan innan 18-åringen fördes iväg med helikoptern.

Schweiziska Neue Zürcher Zeitung har rapporterat att Swiss Air-Rescue bekräftar att den första helikoptern över Zürich i torsdags lyfte klockan 12.52, en timme efter målgång i det lopp Muriel Furrer deltog i.

Exakt var och hur kraschen skedde har inte bekräftats men enligt uppgifter skedde den med omkring tre mil kvar av tävlingen.

– Det finns ingen säker information och det betyder att allt som finns är rykten, kommenterade Olivier Senn från organisationen av tävlingen under fredagen.

Under torsdagens tävlingar regnande det kraftigt över Zürich och VM-banorna har ansetts vara både svåra och farliga, i synnerhet i regn.

UCI-presidenten: ”Polisens uppgift”

På lördagen fick UCI-presidenten David Lappartient på en presskonferens frågor om kraschen men han kunde inte ge mycket information.

– Det kommer att vara polisens uppgift att fastställa hur det gått till. Jag kommer inte att uttala mig om det eftersom det pågår en utredningar från polisen, det är deras jobb. Alla har sitt uppdrag när det kommer till en sådan här olycka, det är upp till polisen att fastställa allt, säger han enligt Cyclingnews.

ANNONS

När utredningen kan vara klar och mer information kan ges kan Lappartient inte svara på.

– Det kan ta lite tid. De kommer att arbeta i sin takt och vi kommer att respektera deras jobb.

Muriel Furrers död är ett av flera uppmärksammade dödsfall inom cykelsporten på kort tid. I fjol, i just Schweiz, dog den 26-årige schweizaren Gino Mäder efter en vurpa i en nedförsbacke och så sent som i juli i år kraschade norrmannen André Drege, 25, så illa i Österrike, även det på väg utför i hög hastighet, att han dog.

LÄS MER:Jacob Eriksson förlorade sin blivande lagkamrat Gino Mäder i dödskrasch

LÄS MER:VM-cyklisten död – "Våra hjärtan är krossade"

LÄS MER:Tillägnade VM-segern den döda cyklisten

ANNONS