Stolpe ut för Häcken – men ändå storseger mot Linköping

Det krävdes en halvlek, två skott i ribban och en stolpträff innan BK Häcken FF lyckades få hål på Linköping.
Men när det väl skedde rullade målen in.
Efter 3–0-segern tar Hisingslaget nu klivet upp i en, i alla fall tillfällig, serieledning.
– Efterhand tröttar vi ut dem och då öppnar det upp sig, säger Elin Rubensson.

|

Minut 14: Skott långt utifrån av Anna Anvegård, ett skott som först känns tämligen ofarligt men bollen dyker och tar till slut i ribban.

Minut 22: Anna Sandberg startar anfallet på egen planhalva varifrån hon slår en perfekt djupledsboll till Clarissa Larisey. Larisey spelar in bollen till Julie Blakstad, men återigen räddas Linköping av ribban.

Minut 41: Rosa Kafaji drar en skott i stolpen efter ett inspel från Hanna Wijk på högerkanten.

Det var bokstavligt talat stolpe ut för Häcken under första halvlek hemma mot Linköping.

Linköping nära att ta ledningen

Även gästerna skapa en del målchanser även om de inte var i närheten av lika farliga.

Linköping kunde dock ha tagit ledningen och bjudit Häcken på en riktig kalldusch redan efter nio minuter efter Stina Lennartssons inspel från högerkanten som nådde Cathinka Tandberg. Nicken gick dock utanför.

Andra chanser värda att notera var ett farligt skott utifrån och en hörna som Jennifer Falk missbedömde bollen när hon skulle boxa, vilket rörde till det i hemmalagets straffområde.

– De gör det svårt för oss i första, de spelar på ett lite annorlunda sätt. Ligger väldigt nära oss i försvarsspelet, man mot man över hela plan. Det tar lite tid att luckra upp ett sånt försvar, men vi är väldigt nära att göra mål och så släpper vi inte till särskilt mycket, säger Elin Rubensson som var tillbaka på planen igen efter att ha missat två matcher på grund av en känning i baksidan.

– Kul att vara tillbaka såklart, sen är det väl alltid så att i första matchen på ett tag så sitter inte riktigt allt som man vill. Men jag är nöjd med att det kändes bra.

Två snabba mål i andra halvlek

I andra halvlek hittade Häcken nyckeln till hur de skulle luckra upp Linköpings försvar och innan halvleken ens var minuten gammal fick de in matchens första mål när ett skott från Marika Bergman Lundin letade sig in vid målvaktens högra stolpe.

Inte långt därefter letade Clarissa Larisey sig in i straffområdet och ner till kortlinjen innan hon hittade fram till Julie Blakstad som enkelt satte 2–0.

– Det är alltid skönt när målen kommer så direkt efter halvtid och det var skönt att vi fick två snabba med så vi kunde slappna av lite mer och få ett lugn i spelet, säger Rubensson.

När Rosa Kafaji sedan slog en perfekt djupledsboll till Larisey som sprang förbi Linköpings Emma Östlund och la in trean var matchen över.

– Efterhand tröttar vi ut dem och då öppnar det upp sig. Det gör det i andra halvlek och då sätter vi våra chanser med. I slutändan tycker jag att det är en rättvis seger, säger Elin Rubensson.

Segern innebär att Häcken kliver upp i en tillfällig serieledning, två poäng före Piteå som dock har en match mindre spelad.

Noterbart är att Rosa Kafaji i 75:e matchminuten utgick med misstänkt skada, men enligt Rubensson handlade det bara om kramp och ska inte vara någon fara.