Stephen Curry avgjorde OS-finalen mot Frankrike.
Stephen Curry avgjorde OS-finalen mot Frankrike. Bild: Mark J. Terrill/AP/TT

Stjärnorna klev fram – USA vann drömfinalen

LeBron James snörade på sig guldskorna redan före uppkast.
Sedan tog hans USA femte raka OS-guldet efter seger 98–87 mot Frankrike i drömfinalen.

ANNONS

Ja, något annat kan man inte kalla mötet som fick avsluta herrarnas OS-basket i Paris. De franska hemmafavoriterna mot USA:s nya "Dream Team" var en våt dröm för finalpubliken som hade bänkat sig i Bercy Arena.

I en repris på OS-finalen i Tokyo för tre år sedan var USA på jakt efter femte raka guldet, medan Frankrike hoppades på ett första guld efter tre tidigare silver.

Inledde med dunk

Legendaren LeBron James – äldst på planen med sina 39 år – valde dagen till ära att oblygt kliva ut på planen i ett par guldskor. Sedan inledde han med att dunka i matchens första poäng.

ANNONS

Frankrikes nya superstjärna Victor Wembanyama, 20-åringen som inte ens var född när LeBron James NBA-debuterade, kontrade direkt med att hiva i en fransk trepoängare.

Och så var finalfesten i gång på allvar.

USA sprang iväg till en 14-poängsledning som mest i början av tredje quartern. Just då talade inte mycket för att Frankrike skulle lyckas skapa någon större finaldramatik.

Frankrike kröp visserligen närmare, men när LeBron James dunkade i 82–72 med drygt fem minuter kvar var det väl ändå klart?

Nja, inte riktigt.

“Dream Team” darrade, stjärnguarden Stephen Curry slarvade och när den väldige Wembanyama – matchens främste poängplockare med 26 – petade i en tvåa skiljde bara tre poäng.

Och tre minuter återstod.

Uppvisning av Curry

Men precis som i semifinalen mot Serbien, när USA låg under stort sent i matchen, visade det här stjärnspäckade gänget sin otroliga klass när det verkligen krävdes.

Det gäller inte minst Stephen Curry.

Den magnifike 36-åringen, som gör sitt första OS, avslutade med att skicka i fyra trepoängare på matchens tre sista minuter.

Totalt sköt Curry åtta stycken, 24 poäng, och sprang vilt runt i cirklar och firade när guldet var klart. Hans trepoängskavalkad blev en värdig slutpunkt på basketshowen som USA har bjudit på i OS.

ANNONS
LeBron James spelade i guldskor.
LeBron James spelade i guldskor. Bild: Rebecca Blackwell/AP/TT
USA kunde fira sitt femte raka OS-guld efter finalvinsten över Frankrike.
USA kunde fira sitt femte raka OS-guld efter finalvinsten över Frankrike. Bild: Michael Conroy/AP/TT
ANNONS