GP:s krönikör Johan Rylander om William Nylander.
GP:s krönikör Johan Rylander om William Nylander. Bild: Bildbyrån/GP

Lill-Nyllet – på väg att bli vår tids Foppa eller Sudden

Förr i tiden hette svenska hjältar Foppa och Sudden. Men frågan är om inte Lill-Nyllet är på väg att skjuta sig till samma guldstatus i svenska folkets hjärtan?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Minns ni slutet av maj 2017? William Nylander kommer skjuten som ur en kanon och manglar Henrik Lundqvist med ett tigersprång rätt i bröstet.

”Henke” har sekunden innan räddat ännu en straff i finalen – och säkrat VM-guldet i Lanxess Arena i Köln inför ett gult folkhav.

Nylanders galna glädje kommer förstås från att han själv missat sin straff, men räddats av Lundqvists suveräna spel.

Tillsammans skapar de blågul historia.

Alltid sugen – trots uttåg från NHL:s slutspel

I en tid av sjuttielva trista NHL-nej så är William Nylander alltid sugen på att spela VM. Det spelar visst ingen roll att hans Toronto Maple Leafs återigen åkt ur slutspelet i den första rundan på väg mot Stanley Cup.

ANNONS

Ringer en svensk förbundskapten – då svarar William Nylander ja, precis som pappa Michael också gjorde på sin tid.

Och vet ni vad?

På 20 spelade VM-matcher under tre årgångar har William Nylander fixat 36 poäng. Det är ett makalöst snitt på 1,8 poäng per match – långt bättre än Peter ”Foppa” Forsberg och Mats ”Sudden” Sundin.

Foppa spelade fem VM, vann två guld – och hade på 33 matcher 15 mål och 14 assist, alltså ett snitt under en poäng per match.

Sudden lirade i sin tur sju VM, vann två guld – och hade på 49 matcher 25 mål och 31 assist, alltså strax över en snittpoäng per match.

”Lill-Nyllet” snittar nästan två pinnar per match i VM-sammanhang – och i år har Tre Kronors spel i numerärt överläge tagit med hans intåg i den svenska truppen.

Det kommer att behövas mot ett Kanada, som sett mer än lovligt lojt ut under gruppspelet – men garanterat kommer att höja sig rejält under kvartsfinalen på torsdagseftermiddagen.

Kanske är det ”Lill-Nyllet” som skjuter Sverige vidare mot semifinal och en dröm om ett nytt VM-guld – och kanske kan han återigen få stå inför en jublande folkmassa på Sergels Torg och fira.

ANNONS

Han gör det som Lill-Nyllet – den störste spelare svensk landslagshockey haft sedan Sudden och Foppa.

Och då behövs inga citationstecken längre.

TILL SIST: Visst skulle jag unna förbundskapten Johan Garpenlöv en framgång i det allra sista mästerskapet innan Sam Hallams inträde som boss. ”Garpen” har ju förlorat både sin mor och far under tiden i Tre Kronor.

”Vi ska kriga oss sönder och samman för honom”, lovar forwarden Calle Klingberg.

LÄS MER:Här är Göteborgs allra största hockeytalanger

LÄS MER:Blev yngste guldmedaljören – nu siktar Otto Stenberg på Frölundas A-lag

LÄS MER:Rönnbergs tuffa analys – det saknades i Frölunda HC

ANNONS