Rebecka Adin: Hur ska vi överleva hoppfinalen?

Det blev mer dramatik än önskat för svenskarna i kvalet till lagfinalen av OS-hoppningen – där en mur stod i vägen för trippelnollan.
Nu står grabbarna inför ett tufft motstånd i kampen om att försvara guldet från Tokyo.
Det gäller att ha en kudde redo för de nervösa ögonblicken.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Vad var det som hände?

Det var frågan som hela svenska folket ställde sig när Peder Fredricsons häst, rutinerade 18-åriga Catch me not, plötsligt sprang vid sidan av den dekorativa muren i laghoppningens kvalklass i Versailles.

Från en inledande stabil runda av veteranparet, som gick sist ut för Sverige, kom vägran som en blixt från klar himmel även för Peder Fredricson själv. I intervjun efter ritten berättade han att det var någonting som ”Charlie” hade reagerat på som inte gick att förutse.

Kanske var svängen för tajt, kanske var det en millisekund av ouppmärksamhet från ryttarens sida som gjorde att hästen tvekade.

ANNONS

Det räckte för att sätta hjärtat i halsgropen hos en hel nation.

Men det är så det är med hästar. De är individer med tänkande hjärnor och känslor som inte går att beräkna till hundra procent hur de kommer te sig alla gånger. Oavsett på vilken nivå man rider. Peder Fredricsons ritt i dag blev praktexemplet på att det inte är så självklart i ridsporten.

Från att vara en vägran från eliminering lyckades duon ändå ta sig över muren, men därefter blev Fredricson tvungen att stressa på Charlie aningen för mycket, vilket kostade honom både en nedfallen bom och tidsfel.

Sverige gick från en dubbelnolla till 17 fel och totalt åttonde plats i kvalomgången där de tio bästa gick till final.

Peder Fredricson till synes överraskad av Catch me nots tvekan inför grafittimuren i kvalet.
Peder Fredricson till synes överraskad av Catch me nots tvekan inför grafittimuren i kvalet. Bild: Pontus Lundahl/TT

Sverige får sätta ribban

Men vad säger det egentligen?

Det positiva är att resultaten nollställs, så torsdagens fadäs med 17 fel är borträknade inför finalen.

Det som kan vara lite knivigt är att resultatet i kvalet avgör startordningen i finalen. Svenskarna kommer alltså inte att få samma gynnsamma förutsättningar som i OS i Tokyo, där laget nollade sig igenom kvalet och därmed fick starta sist.

Den positionen sitter nu ärkerivalen Tyskland på, som visade upp ett oerhört starkt hopplag under kvalomgången.

ANNONS

Men det verkar inte rå på de svenska grabbarna som har ett guld att försvara. De kommer hålla sig till plan. De har erfarenhet och enorm rutin.

De har varit med förr.

Med rådande utgångsläge behöver Sverige fokusera på att sätta en hög ribba för motståndet, och ska man tolka förbundskaptenen Henrik Ankarcrona rätt så blir det Henrik von Eckermann som hoppar först i finalen med.

Henrik von Eckermann och King Edward, som gick ut som nummer fem i kvalet, flög högt, kanske lite för högt över och nära inpå hindren inledningsvis, vilket ”Kingen” markerade mot genom att kicka lite extra med bakbenen. Den lilla dynamithästen var för dagen skodd fram, vilket hör till ovanligheterna när det kommer till detta ekipage.

Men när ena skon flög av i kvalrundan tog von Eckermann det som ett tecken från Kingen själv att han även skulle plocka bort den andra till finalen och köra på oskott som vanligt.

Att han över huvud taget skott barfotahästen berodde på en tro om att underlaget inte skulle vara så pass mjukt som det visade sig vara i Versailles. Det gäller att välja att ändra rätt detaljer för att störa hästen så lite som möjligt under ritten.

ANNONS

King Edward är en känslig häst, så vi får hoppas att Henrik har rätt.

Rolf-Göran Bengtsson såg ut att vara ute på en skolrunda när han lekande lätt ledde hingsten Zuccero genom OS-banan. Gör han och Henrik en favorit i repris under fredagen, och skruvar upp tempot vid en eventuell omhoppning, ligger Sverige nog ganska bra till.

Tysken Christian Kukuk visade god form tillsammans med Checker 47. Tyskarna gick som enda nation helt nollade genom kvalet och kan bli en tuff match om de gör lika bra ifrån sig i finalen.
Tysken Christian Kukuk visade god form tillsammans med Checker 47. Tyskarna gick som enda nation helt nollade genom kvalet och kan bli en tuff match om de gör lika bra ifrån sig i finalen. Bild: JOHANNA SÄLL

Ankare Fredricson

Peder Fredricson kommer att gå in som ankare, liksom sist, vilket Ankarcrona menar är en roll som Peder trivs i.

Och vem minns inte hur det slutade när han red in sist i Tokyo?

Dock är det en annan häst han sitter på i år.

Men man ska inte underskatta ”Charlie”, som var näst äldst i kvalet och blir den äldsta hästen i finalen, faktiskt jämngammal med guldhästen All In som Peder pensionerade förra året. Catch me not kan sitt jobb. Inte minst har han gång på gång bevisat sig den här säsongen. I världscupfinalen i Riyadh slutade duon på tredje plats.

Rolf-Göran Bengtsson kommenterade den tekniskt svåra banan med många stora hinder som kvalet bjöd på, vilket kan vara ett orosmoment inför finalen. Banbyggaren bjuder nämligen gärna på en och annan extra tekniskt svår överraskning för att utmana ryttarna lite extra när det är final.

ANNONS

Hur det blir återstår att se när de får gå banan. De högsta hindren är 1,65 meter. Låt det sjunka in en stund.

Motståndet då?

Förvånande nog finns inte Schweiz med på startlistan. Regerande EM-guldmedaljören Steve Guerdat rev som första ryttare och därefter fortsatte bommarna att falla för schweizarna i kvalet, som slutade på 24 fel och inte klarade sig till topp 10.

Liksom Brasilien, som såg ut att gå mot ett skrällkval, där första ryttare Pedro Veniss eliminerades efter sin felfria ritt. Enligt det internationella ridsportförbundet, FEI, ska det ha berott på att man hittat ”mindre blod” på hästen. Och där är reglerna stenhårda.

Förutom de två bortfallen är resterande från de topp tio bästa hoppnationerna i världen representerade i OS-finalen av laghoppningen i Paris, som egentligen kan sluta hursomhelst. Därtill finns det några bubblare i form av Israel och Mexiko som snubblade in på målsnöret med 20 fel vardera i kvalet.

Julien Epaillard för Frankrike är känd för att hoppa riktigt fort i omhoppning. Nu, dessutom på hemmaplan kan han bli livsfarlig.
Julien Epaillard för Frankrike är känd för att hoppa riktigt fort i omhoppning. Nu, dessutom på hemmaplan kan han bli livsfarlig. Bild: JOHANNA SÄLL

Se upp för Frankrike

Bland toppnationerna inkluderas även hemmanationen, Frankrike, med blixthopparen Julien Epaillard i spetsen. Han tog det relativt lugnt i kvalet, men den som sett honom i omhoppning vet att det kan gå riktigt fort om han vill. Däremot blev laget av med sin andra toppryttare Kevin Staut, vars häst inte gick igenom besiktningen. Men reserven Olivier Perreau gjorde en bra insats och nu, dessutom på hemmaplan, så lär fransmännen gå för guld.

ANNONS

För Storbritannien tävlar regerande OS-guldmedaljören Ben Maher, som inte bara flåsar Henrik von Eckermann i nacken i OS-finalen utan även på världsrankingen där han ligger på plats två, knappt 200 poäng bakom svensken.

För att inte tala om Nederländernas Maikel van der Vleuten som snodde det individuella bronset från von Eckermann i Tokyo med blott 17 hundradelar.

Men till syvende och sist räcker det med att en bom för mycket faller på fel ställe för att meriterna inte ska vara värda någonting.

Det är ångesten, och charmen, med hoppning.

Lagfinalen rids på fredag klockan 14.00.

LÄS MER:Stjärnan om dramat: "Måste lägga det bakom mig"

LÄS MER:King Edward hoppar barfota i OS-finalen

ANNONS