Bild: Robin Aron

Fem fyrar till Frölundas värvningar – men ska sportchefen sparkas?

Han brukar vara utskälld – och den förste som ska sparkas så fort Frölunda HC förlorat ett par matcher i rad. Men i år har Fredrik Sjöström prickat rätt med alla värvningar – som får fem fyrar. Frågan är bara hur lång tid det dröjer innan han ska sparkas igen?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

På sociala medier är tålamodet kort. Ja, i många fall obefintligt. Det kan räcka med att Frölunda HC släpper in första målet så anser fansen att tränaren Roger Rönnberg valt fel målvakt eller att han tappat förmågan att coacha laget.

Men den ledare som får utstå allra mest kritik är sportchef Fredrik Sjöström.

För trots två SM-guld och fyra titlar i Champions Hockey League är minnet kort ... särskilt efter två bleka säsonger i rad med sjundeplatser i SHL:s grundserie.

Allt brukar vara Sjöströms fel, då han inte kan bygga en slagkraftig trupp eller inte väljer rätt spelare när det ska värvas.

ANNONS

Frölunda valde rätt – som höll igen

Jag tycker att det är en missvisande kritik, särskilt om vi ser till vårens slutspel. Frölunda var visserligen uselt, men klubben valde också medvetet att hålla i pengapåsen – och struntade i värvningar, då ledningen bakom insett att truppbygget inte skulle hålla för ett långt slutspel.

Med facit i hand var det ett smart val, då Frölunda trots noll publikintäkter och sponsorer på knä ändå gick 900 000 kronor plus i en pandemisäsong då de allra flesta klubbar backade kraftigt ekonomiskt.

Det gav också förutsättningar att satsa rejält den här säsongen – och plötsligt fick spelare med SM-guld på meritlistan inte längre vara med. En spelare som Simon Hjalmarsson offrades exempelvis efter en nedåtgående trend.

LÄS MER:Sportcheferna avslöjar – spelet bakom Frölundas truppbygge

Fem värvningar – alla toppklass

Och som den nya satsningen har lyckats. Efter 19 spelade grundserieomgångar leder Frölunda HC den lite haltande SHL-tabellen – och det är tack vare sportchef Fredrik Sjöström och den assisterande sportchefen Björn Liljander.

Den här säsongens värvningar är fem fyrar, helt felfria – och en orsak för fansen att börja fantisera om hjälmar i samma färg som kantareller.

Matt Tomkins plockades in som en nödlösning när Erik Källgren sa adjö innan han hade hunnit flytta till Göteborg – och kanadensaren i målet är en riktig vinstlott. Han toppar SHL:s räddningsstatistik – och här måste Frölunda agera snabbt och skriva ett nytt kontrakt.

ANNONS

LÄS MER:Frölunda lånar in Jacob Olofsson

Christan Folin har blivit precis den general som försvaret behöver – och är dessutom en publikfavorit med sina klockrena tacklingar.

Lägg till det värvningarna av Ryan Lasch och Michael Spacek, som ligger etta och femma i poängligan – och ser till att Frölunda alltid har ett hot när de finns på isen tillsammans i numerärt överläge.

Nästa utmaning är att hitta en ersättare till korsbandsskadade Jacob Nilsson (som inledde strålande!) och kanske även backen Mattias Norlinder, som ska testas i åtminstone ett par NHL-matcher av Montreal Canadiens.

Allra viktigast är att få in spets, en kille som kan skjuta mål på alla passningar som Ryan Lasch lägger fram – och själv vända matcher.

Drömmen hade förstås varit Jesper Olofsson, som dominerar totalt i schweiziska NLA – med 14 mål och 18 assist på 23 matcher. Men Victors bror har kontrakt med SCL Tigers över den här säsongen och kan vara aktuell tidigast nästa säsong.

LÄS MER:Johan Mattsson om sonens operationer och tuffa slutet i Frölunda

Hittar Frölunda förstärkning i AHL – en gång till?

Jag tror att Fredrik Sjöström kommer att titta i AHL – och tack vare sina lysande kontakter där borta hitta en lirare likt Spencer Abbott, Joey Crabb eller Chay Genoway, som för den breda publiken var rätt okända – men lyckades vara tungan på vågen de gånger som Frölunda spelade hem SM-guldet.

ANNONS

För det är där den realistiska målbilden ska vara för den här säsongens Frölunda; Att stå där som mästare igen framåt vårkanten.

Annars lär ju ropen om Sjöströms avgång komma snabbt igen?

ANNONS