Glenn Solberg var lyrisk efter segern mot Norge.
Glenn Solberg var lyrisk efter segern mot Norge. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Solberg en glad norrman: "Helt fantastiskt"

Glenn Solberg var lyrisk efter handbollslandslagets bragdvändning i EM.
19–23 vändes till 24–23 under slutminuterna mot Norge – och nu är Sverige klart för semifinal.
– Det är så imponerande, helt fantastiskt vilken lagmoral vi har, säger förbundskaptenen.

ANNONS
|

En efter en kom besvikna norrmän med krökta nackar till den mixade intervjuzonen i Ondrej Nepela-arenan i Bratislava.

Men till slut kom en norrman som var både glad och stolt – och han hade blågula kläder på sig.

– Jag är så väldigt, väldigt imponerad över det här laget, säger Sveriges norske förbundskapten Glenn Solberg.

– Vändningen i slutet är speciell och händer inte ofta, men jag upplever hela tiden att vi har lugnet. Vi gör en bra match allihop i dag.

"En vinnartyp"

Sverige låg under med fem mål i halvtid och var så gott som uträknat när fyra mål skiljde när mindre än sex minuter återstod.

ANNONS

Det fanns flera hjältar i det svenska laget, men det går förstås inte att blunda för målvakten Peter Johannesson – som storspelade och var 50-procentig i andra halvlek – och Valter Chrintz som gjorde det avgörande målet på straff i slutet. Chrintz fick Solbergs förtroende från sju meter efter att både Hampus Wanne och Niclas Ekberg bränt straffar tidigare i andra halvlek.

– Jag upplever Valter som en liten vinnartyp. Han är ofta där när det avgörs, säger den 49-årige norrmannen om valet.

Högersexan Chrintz inledde EM hemma i tv-soffan i Berlin, men kallades in under det första gruppspelet när coronasmittan började härja i truppen. Nu bjöd 21-åringen från Åhus på glädjetårar efter segern.

– Fantastiskt att se att det betyder så mycket, han är en härlig och väldigt fin kille som ger en massa energi till laget.

"Ska njuta"

På onsdagen fortsätter landslagets EM-resa till Budapest, där det väntar semifinal mot antingen Danmark eller Frankrike på fredag kväll.

– Nu ska vi njuta i kväll och vara stolta över det vi har gjort ihop. Sen kommer vi till Budapest och förhoppningsvis finns möjlighet att göra något vi inte brukar göra – att komma ut och se något fint, kanske någon kultur – innan vi ska tillbaka in i "bubblan" på torsdag, säger Solberg.

ANNONS

49-åringen, som har spelat över 100 landskamper för Norge och dessutom varit assisterande förbundskapten i landslaget, led inte överdrivet mycket med sina landsmän.

– Det är enklare att säga att hade vi förlorat hade det gjort ont. Mitt stora mål är att leda Sverige till ett guld i ett stort mästerskap.

TT: De kommer inte titta snett på dig när du kommer hem till Norge efter EM?

– De gör kanske det... Jag får ta på mig en keps och solbrillor, säger Solberg.

ANNONS