Snusandet i Premier League chockar England

Det blir allt vanligare att fotbollsspelare snusar. Det uppger The Athletic, som under torsdagen publicerade en artikel om det ökade användandet.
– Det har blivit en kultur. Det har bara blivit värre och värre och vi måste utbilda de här killarna, för det här är väldigt beroendeframkallande saker, säger en erfaren tränare.

ANNONS
|

Under torsdagen publicerade The Athletic en artikel som fångade upp snusets ökade användning bland engelska elitspelare.

Sajten har sett över hur det kommer sig att spelare helt plötsligt blivit beroende och pratar med både spelare och tränare för att fånga upp olika perspektiv.

Sverige och England har helt olika syn på snus. Här i Sverige används det flitigt och okomplicerat och är lagligt för personer över 18 år.

I England är det däremot olagligt att köpa och sälja snus som innehåller tobak. Däremot säljs det nikotinsnus utan tobak i affärerna.

Tidigare Premier League-spelaren berättar om beroendet

Vidare har The Athletic pratat med en anonym spelare som tidigare spelat i Premier League.

ANNONS

Elitspelaren berättar att han har snusat sedan han var 18 år och nu är fast – trots att han vill sluta. Hans dåvarande lagkamrater var flitiga användare av snus och till slut föll han själv för grupptrycket, menar han.

– Antalet gånger jag har sagt till mig själv att jag inte vill göra det här längre. Jag vill sluta, men sen försöker du och trillar dit igen eftersom det blir en sådan vana. Men det är uppenbarligen inte bra, säger fotbollsspelaren.

Tränaren uppskattar: ”35-40 procent av alla spelare snusar”

Lee Johnson är tränare för fotbollsklubben Hibernian FC och har tidigare tränat klubbar som Barnsley, Bristol City och Sunderland.

Han uppskattar att 35-40 procent av alla spelare snusar.

– Det är något av ett tabu, ingen pratar om det. Men det har blivit en kultur. Det har bara blivit värre och värre och vi måste utbilda de här killarna, för det här är väldigt beroendeframkallande saker.

Han fortsätter:

– Jag känner inte att spelarna inser hotet och de risker som finns i det långa loppet.

Tränaren uttrycker oro över att det ska sprida sig ännu lägre ner i åldrarna.

– Dessa unga killar tittar på de bästa spelarna, de ser dem som sina idoler. De ser vad de gör, vad de har på sig, vad de äter, säger Johnson och tillägger att han känner att spelarna inte förstår hälsoriskerna med snus.

ANNONS

Enligt The Athletics källor är en profilerad spelare i Englands landslag beroende och flera PL-spelare har fångats på bild när de petat in en misstänkt prilla under läppen under match.

LÄS MER:Norska regeringen kan förbjuda snusförsäljning på nätet

LÄS MER:PL-klubbar på väg att förbjuda spelbolagsreklam

LÄS MER:Conte och Tottenham går skilda vägar

ANNONS