Snart blir S:t Petersburg "svenskt" igen

Alla till S:t Petersburg! Suget efter matchbiljetter till åttondelsfinalen mot Schweiz på tisdag är stort bland svenska supportrar. Inte bara där. Spelarna ligger på landslagschefen Lasse Richt om de åtråvärda plåtarna.

ANNONS
|

Det går inte att komma närmare VM geografiskt. Fågelvägen är avståndet mellan Stockholm och Rysslands näst största stad dryga 69 mil.

Den är – minus visumkrav för den som inte har matchbiljett – lätt att ta sig till via flyg, tåg, båt eller bil. Efter 3–0-segern mot Mexico och gruppsegern är en mindre svensk invasion att vänta till metropolen vid floden Nevas mynning, en gång i tiden svenskt territorium.

En gång svenska Neva

Här byggdes redan i skarven mellan 1200- och 1300-talet en svensk fästning som fick namnet Landskrona och under 1600-talet var borgen Nyenskans och staden Nyen (1617–1702) en av de viktigaste i det svenska stormaktsväldet.

ANNONS

Tsar Peter den store erövrade Nyen 1703 och anlade staden som senare fick bära hans namn. Åtskilliga tusen svenska krigsfångar dukade under av de slavliknande förhållanden som rådde. En liten svensk befolkning fanns kvar i S:t Petersburg fram till revolutionsåren.

Men då är då och nu är nu.

300 biljetter

För första gången sedan 2006 spelar landslaget en åttondelsfinal i VM och vem vill inte uppleva den på plats?

- Det är en het fråga just nu, det kan man säga. Det räcker att titta på vår egen grupp, den vill ta sina nära och kära hit, säger landslagschefen Lasse Richt.

Ledare och spelare är på honom om att fixa biljetter. Kort efter att det stod klart att nästa stopp på VM-äventyret blir S:t Petersburg-stadion var några spelare direkt framme och frågade om tillgången på biljetter.

- Det är olika för olika spelare, men de är framför allt biljetter till anhöriga och vänner de är ute efter, säger Richt.

ANNONS

Varje deltagande VM-nation är garanterad matchbiljetter att fördela som man behagar.

- För vår grupp rör det sig om ungefär 300 biljetter och vi är 55-60 här, säger Richt.

Landslaget planerar ingen ny resa för anhöriga.

- Nej, men vi hjälper förstås till och försöker samordna. Vi tittar efter hotell för att ge dem alternativ så att vi kan hålla ihop gruppen, säger Richt.

Gelendzjik, TT:s utsände

ANNONS